کاظم جلالی سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار دیدگاه نیوز در مسکو افزود: مهمترین دستاورد این سفر، امضای معاهده جامع راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه است که خوشبختانه متن آن منتشر شد.
گفته بودیم که معاهده، محرمانه نیست
وی ادامه داد: پیشاز این در مصاحبهها میگفتیم که این معاهده، محرمانه نیست و متن آن به زودی منتشر میشود که در این سفر، این امر محقق شد.
اثبات نادرستی تبلیغات جریان غربگرا درباره معاهده
سفیر ایران در روسیه خاطرنشان کرد: همچنین اعلام کرده بودیم که این معاهده، معاهده جامع است و بر خلاف آنچه جریان غربگرا تلاش میکردند این معاهده را تنها در حوزه نظامی و امنیتی نشان دهند و برجستهسازی کنند، امروز و به دنبال انتشار متن معاهده، همه میدانند که این معاهده، موافقتنامهای جامع است.
ریلگذاری روابط در ۲۰ سال آینده
این دیپلمات کشورمان خاطرنشان کرد: سفر آقای دکتر پزشکیان رئیسجمهور از این منظر که طی آن معاهده جامع راهبردی ایران و روسیه امضا شد، دارای اهمیت زیادی است؛ امروز ما یک سند حقوقی بسیار مهمی را برای ریلگذاری روابط مان در حوزههای مختلف در ۲۰ سال آینده در اختیار داریم. این رویداد، اتفاق تاریخی در مناسبات دو کشور بود.
معاهدهای با تأکید بر عنصر همسایگی و رویکردهای مشترک
جلالی در ادامه یادآور شد: در طول تاریخ، موافقتنامههای دیگری با روسیه تزاری و دیگر دورههای حکومت این کشور منعقد شد ولی عمدتا در آن مقاطع زمانی، ایران از موضع ضعف، موافقتنامهها را میپذیرفت.
وی خاطرنشان کرد: معاهده جامع راهبردی این بار در سطح بسیار خوب، با تأکید بر عنصر همسایگی و رویکردهای مشترک در مسائل منطقهای و بینالمللی، تدوین و امضا شد.
این دیپلمات کشورمان گفت: اتفاقاً پیشنویس این معاهده توسط جمهوری اسلامی ایران تهیه شد و در اختیار طرف روس قرار داده شد و دوستان روس ما هم بر غنای آن افزودند و رفت وآمدهای زیادی را داشتیم و در نهایت،این معاهده به مرحله امضا رسید.
امیدواری به تصویب معاهده در مجلس شورای اسلامی
جلالی با اشاره به لزوم تصویب معاهده جامع راهبردی ایران و روسیه در مجالس دو کشور برای اجرایی شدن، ابراز امیدواری کرد که مجلس شورای اسلامی، لایحه آتی دولت در این زمینه را در فاصله زمانی اندکی بررسی و تصویب کند تا دو کشور به مسیر اجرایی شدن معاهده گام بردارند.
مرور همه ابعاد روابط دو کشور در حضور رؤسای جمهور
سفیر ایران در مسکو گفت: علاوه بر امضای معاهده جامع، مرور همه ابعاد روابط دو کشور در حضور رؤسای جمهور و گرهگشایی از موانع فرارو، دستاورد دیگر سفر دکتر پزشکیان به مسکو بود.
وی با اشاره به همراهی جمعی از وزیران و مسئولان اجرایی کشور با رئیسجمهور در سفر به روسیه گفت: این موضوع، فرصت خوبی را فراهم کرد که جلسه گستردهای را در حضور رؤسای جمهور دو کشور داشته باشیم.
جلالی ادامه داد: وزیرانی که ارتباطی با حوزه روابط دو کشور داشتند، در این سفر، آقای پزشکیان را همراهی کردند و در کرملین هم مقامات متناظر روس، آقای پوتین را همراهی کردند.
وی درباره روند برگزاری نشست گسترده هیأتهای بلندپایه دو کشور گفت: در حضور دو رئیسجمهور، وزیران صحبت میکردند و هم از پیشرفت امور توضیح میدادند و هم موانع را ذکر میکردند و رؤسای جمهور، مباحث را جمعبندی میکردند.
این دیپلمات کشورمان گفت: بدین ترتیب مسائل اصلی در روابط ایران و روسیه از جمله در حوزههای اقتصادی، انرژی، فناوری، کشاورزی، انرژی هستهای صلحآمیز، مسائل پولی و مالی، قراردادهای اقتصادی، ترانزیت و گمرک در حضور دو رئیسجمهور مرور شد.
جلالی ادامه داد: این نشست، به حدی عملیاتی بود که از نگاه من، به اندازه ۲۰ سفر مسئولان در گرهگشایی از مسائل فراروی توسعه مناسبات دوجانبه تأثیرگذار بود؛ ما عملا در یک سفر توانستیم به این دستاوردها برسیم که دستاورد مهمی است و روابط کاملا برای مسئولان مرور شد و روند امور، شفاف شد.
استقبال گسترده فعالان اقتصادی روس از نشست با پزشکیان
سفیر ایران در روسیه با اشاره به برگزاری نشست فعالان اقتصادی روس با دکتر پزشکیان در مسکو گفت: این نشست بنا به تأکید رئیسجمهور محترم برگزار شد.
وی اظهار داشت: با وجود اینکه از لحاظ زمانی، ۱۷ ژانویه تنها چند روز پس از آغاز روزهای کاری روسیه در سال نو میلادی محسوب میشود، فرصت زمانی زیادی برای دعوت از میهمانان نبود اما عملا جمع زیادی از فعالان رده بالای اقتصادی روس، دعوت ما را پذیرفتند و استقبال خیلی خوبی صورت گرفت، به گونهای که سالن بزرگ پیشبینی شده، ظرفیت خالی نداشت.
جلالی ادامه داد: در این نشست، بسیاری از فعالان اقتصادی روسیه فرصت کردند که مسائل خود را با رئیسجمهور و وزیران حوزه اقتصادی ما مطرح کردند و هم وزرا و مسئولان اقتصادی ما کاملا شفاف با آنها صحبت کردند و هم آقای رئیس جمهور نقطه نظرات خوئد را مطرح کردند که به نظرم، این هم دستاورد بزرگ دیگری بود.
سفیر ایران در روسیه همچنین گفت: فعالیتهایی که جناب آقای رئیس جمهور در حوزه رسانهای، فرهنگی و رساندن پیام ملت ایران و مصاحبه مفصلی که با یکی از مجریان برجسته روس داشتند که در یکی از شبکههای مهم روسیه پخش خواهد شد، دستاورد مهمی بود که در این سفر توانستیم به دست آوریم.
دکتر مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران روز جمعه ۲۸ دیماه ۱۴۰۳ در مرحله دوم سفر خود به کشورهای تاجیکستان و روسیه، وارد مسکو شد و با رئیسجمهور و نخستوزیر روسیه درباره توسعه مناسبات دوجانبه گفت و گو کرد. در پایان این مذاکرات، پزشکیان و ولادیمیر پوتین رؤسای جمهور ایران و روسیه، معاهده مشترک جامع راهبردی دو کشور را امضا کردند.
دیدگاه نیوز را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید | |||||||
اخباری که توسط خبر فوری منتشر میشوند به صورت اتوماتیک از منابع مختلف جمعآوری شده و در سایت دیدگاه نیوز انتشار مییابند. مسئولیت صحت یا عدم صحت این اخبار توسط دیدگاه نیوز تایید و یا تکذیب نمیشوند و این اخبار نیز دیدگاه هیئت تحریریه نمیباشند.
دیدگاهتان را بنویسید