به گزارش دیدگاه نیوز، دبیر احیاکنندگان تالاب بین المللی کمجان نیز در این رابطه گفت: کشمکشی بالغ بر یک دهه ، از اولین جلسات رایزنی پیرامون مخاطرات احداث سد تنگ سرخ در غرب شیراز میگذرد ، نگرانی متخصصان و مدافعان سلامت شیراز بارها در جلسات مستمر و مکررا از طریق تریبون ها در جمع مسئولان شهر ، شورا، سازمان آب ، استانداری در ادوار مدیریتی استاندارها طی این سالها مطرح و در هر دوره تغییر مدیریت خصوصا جابجایی استاندار ها تکرار میشود، آنچه مسلم است این سازه نه تنها منشاء اثر خیر نیست، بلکه همچون بسیاری از سدهای مضر ساخته شده خصوصاً در فارس باعث نگرانی هایی است. ایجاد سازه در مسیر شیب رودخانه ای در بالادست به سمت شیراز است که با ذخیره آبی از منظر پدافندی در صورت بروز هر حادثه ای اعم از طبیعی و انسانی سلامت عمومی و شهر را نشانه خواهد رفت.
سیروس زارع افزود: حفره های عمیق طبیعی کارستی در محل احداث و حوضچه ذخیره آب سد ، تکرار خطای نا بخشودنی ایجاد سد سیوند روی بستر کارستی میباشد که پس از چند دهه به دلیل فرار آب از حفره ها قابل آبگیری نمی باشد و جز گسست اکولوژیکی و تغییر مسیر جریان هیدرولوژی آب با تحمیل هزینه گزاف بر منابع مالی ملی و شهروندی ره آوری نخواهد داشت.
وی بیان کرد: تاثیر منفی نفوذ آب در لایه های خاک در منطقه مسکونی حسینی الهاشمی شیراز با تحمیل خسارت سنگین به ساختمانها و ابنیه ساکنین این منطقه همراه خواهد بود ، در حالی که این منطقه به دلیل سستی بافت خاک در معرض خطر فرونشست و رانش قرار دارد ، شکافهای موجود در دیواره ساختمانها و آثار آن به وضوح مشهود است . افزایش نفوذ آب ناشی از سد سازی منجر به تشدید آسیب برای این منطقه مسکونی با جمعیت قابل توجه شهری خواهد بود.
این عضو شورای تشکلهای تالابی کشور اظهار کرد: احداث سد تنگ سرخ منجر به ذخیره آب و قطع مسیر دسترسی آن به تالاب مهارلو فاجعه غیر قابل جبرانی را رقم خواهد زد .به تجربه ثابت شده هر جا سازه ای ایجاد شد حق آبه بران جدیدی به منابع آبی تحمیل میشود و نیاز غیر متعارف جدید منجر به اسیب در پی اب مسبر خواهد شد. در همین رابطه بارها خطر خشکی و کم آبی تالاب مهارلو مطرح شده است، تالابی که به دلیل آلودگی شدید ناشی از ورود انواع پس آب های صنعتی، شهری خطرناک به بمب شیمیایی و آلوده ای تبدیل شده است.
زارع ابراز کرد: تا زمانی که تالاب مهارلو آبدار باشد خطر کمتری شهروندان را تهدید میکند اگر به هر دلیلی این تالاب خشک شود، انتشار آلاینده های مسموم این تالاب جامعه انسانی اطراف و حتی ساکنان شیراز را به انواع بیماری های صعب العلاج مبتلا خواهد کرد.
دبیر تشکل احیا کنندگان تالاب بین المللی کمجان اضافه کرد: نقلهایی مبنی بر تصرف و تملک سطح هکتاری قابل توجهی از عرصه های منابع طبیعی در اطراف سدپیشنهاد شده تنگ سرخ شنیده میشود که ایجاد سازه همراه با افزایش قیمت نامتعارف اراضی خواهد بود، و در نتیجه آن جابجایی جمعیت و بارگذاری اکولوژیکی و مهمتر از ان وزن سازه های مسکونی مضاعفی در اینده در محیط مستعد فرونشست و روی گسل خواهد بود و بروز فاجعه ناشی از فعالیت تکتونیکی زمین با کمترین لرزه ها عمق فاجعه و خسارت های آتی غیر قابل پیش بینی است.
او تاکیدکرد: جای تامل دارد که هشدارهای مکرر مدافعان سلامت کلان شهر شیراز نادیده گرفته می شود و به هر شکلی با جابجایی استانداران طی این سالها در این استان سعی میشود فشارها به استانداران جدید جهت ساخت این سازه خطرناک از سر گرفته شود ، انتظار بجایی است که استاندار فارس نظر کارشناسان و متخصصانی که سالهاست مخاطرات این اقدام را در تقابل با سلامت شیراز میدانند بشنوند، و با بررسی جوانب خطرآفرین ایجاد هر سازه ای که منجر به ذخیره آب در این منطقه شود برای همیشه از دستور کار مسئولان فعلی و اینده شیراز خارج شود.
این کنشگر حوزه محیط زیست استان فارس عنوان کرد: انتطار میرود متخصصان در راستای ساخت سد خصوصا در محدوده کلان شهرها علاوه بر پیوست زیستی ، پیوست اجتماعی ، امنیتی را نیز مدنظر قرار دهند ، امیدواریم منافع عمومی و سلامت حوضه آبی قربانی نشود. یقینا خسارت کلی و عمومی ناشی از ایجاد سازه تنگ سرخ با منافع احتمالی برابری که نخواهد کرد هیچ حتی قابل قیاس نیز نخواهد بود ، با این همه دلایل روشن چرایی پافشاری ساخت سد مبهم است.
دیدگاه نیوز را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید | |||||||
خبرنگار دیدگاه نیوز در شهر شیراز می باشد. وی مستندساز، تدوینگر و عکاس شیرازی است که فعالیت خود را از سال ۸۸ با انجمن سینما جوانان شروع کرده و ساخت مستندهای “دروازه حقیقت”، “من میخوام معتاد بشم”، “طاووس ها پرواز را نمیفهند”، “سوداگرانِ بی سودا”، “وداع”، “آبفروش” و “کتایون” را در کارنامه دارد، وی در حوزه های اجتماعی، فرهنگی، هنری و سینمایی قلم میزند .
دیدگاهتان را بنویسید