به گزارش دیدگاه نیوز ، ، محسن انصاری مهیاری، مهمترین وظیفه مدیریت نظارت بر ناشران را نظارت بر افشای اطلاعاتی که از سوی شرکتهای پذیرفته شده در بازار سرمایه منتشر می شود، دانست و افزود: شرکتهای پذیرفته شده در بازار سرمایه موظف هستند اطلاعات میان دوره ای و سالیانه خود را برای اطلاع سهامداران منتشر کنند. در این راستا با توجه به قانون بازار اوراق بهادار، وظیفه سازمان بورس صحت سنجی این اطلاعات است که در این میان از عمده ترین وظیفه مدیریت نظارت بر ناشران، بررسی درستی این اطلاعات است.
وی در ادامه به بررسی پیشینه انتشار اطلاعات از سوی شرکتها اشاره کرد و گفت: تا قبل از سال ۱۳۹۴ ، اطلاعات پیش بینی سود شرکتها به سازمان بورس اوراق بهادار ارسال می شد و کارشناسان واحد مدیریت نظارات بر ناشران، پس از بررسی اطلاعات مزبور ، این گزارش ها را با انتشار بر سامانه کدال به اطلاع عموم سهامداران می رساندند.
انصاری مهیاری در ادامه افزود: از تیرماه ۱۳۹۴ این روش تغییر کرد و اطلاعات مزبور توسط خود ناشران اوراق بهادار و به طور مستقیم بر سامانه کدال قرار می گرفت. از دی ماه ۱۳۹۶ و مطابق با دستورالعمل جدید سازمان بورس، افشای اطلاعات پیش بینی به صورت اختیاری همراه با ارایه گزارش تفسیری شد و از این تاریخ دیگر ناشران الزامی به انتشار گزارش پیش بینی نداشتند.
وی در ادامه به بررسی علل حذف پیش بینی عملکرد در سال ۱۳۹۶ اشاره کرد و افزود: در راستای اخد چنین تصمیمی می توان موارد مهمی را برشمرد؛ یکی از این موارد کاهش نقدینگی و افت نقدشوندگی بود که دلیل اصلی چنین رخدادی نیز در توقف های طولانی مدت نمادها برای ارایه پیش بینی ها بود. از سوی دیگر رانت اطلاعاتی در بازار برای افرادی که دسترسی که به این اطلاعات داشتند، ایجاد شد.
به گفته این مقام مسوول، تغییرات مکرر مفروضات این پیش بینی ها در گزارش های پیش بینی، تجربیات بین المللی و عدم الزام به ارایه پیش بینی عملکرد از سوی بسیاری از کشورها، بی توجهی غالب سرمایه گذاران به تحلیل های ارایه شده توسط سایر نهادهای مالی و توجه صرف به پیش بینی ارایه شده از سوی ناشر و همچنین دید محتاطانه ای که بسیاری از ناشران به پیش بینی سود خود داشتند از جمله مواری بود که نهاد ناظر سازمان بورس را به حذف اجبار برای انتشار این پیش بینی ها کرد.
انصاری مهیاری ادامه داد: تجربه سه ساله انتشار گزارش تفسیری به جای گزارش پیش بینی، برخی آسیب های این امر را هویدا کرد. در حال حاضر انتشار گزارش تفسیری مدیریت به روش فعلی، از کیفیت و کارآیی لازم در جهت فراهم نمودن زمینه تحلیل و بررسی عملکردی ناشران برخودار نیست.
وی یکی دیگر از دلایل را رشد قابل توجه تعداد ناشران در سال های اخیر عنوان کرد و افزود: هم اکنون تعداد ناشران به بیش از ۷۰۰ شرکت رسیده است. از سوی دیگر شاهد رشد حجم و تعداد معاملات در این سالها بوده ایم. همچنین در سال ۱۳۹۹ بیش از ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار سهامدار جدید به بازار سرمایه وارد شده اند. در این موقعیت ارایه اطلاعات پیش بینی ، بیش از پیش احساس شد.
انصاری مهیاری در ادامه تاکید کرد: با توجه به اینکه ارایه اطلاعات گزارش تفسیری مدیریت از قابلیت اتکای بالایی برخوردار است و در همین راستا ارایه گزارش اطلاعات پیش بینی سود هر سهم ارزش پیش بینی کنندگی بالایی دارد، بنابراین در رویکرد جدید همزمان انتشار گزارش تفسیری مدیریت همراه با گزارش اطلاعات پیش بینی سود مورد تاکید نهاد ناظر بازار است.
سازوکار جدید بر پایه ارایه چندین سناریو
سرپرست مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه به تصمیم اخیر سازمان بورس مبنی بر انتشار مجدد پیش بینی سود شرکت ها اشاره کرد و گفت: در ماه های پایانی سال ۱۳۹۹ بیش از ۱۰۰ شرکت فعال در بازار سرمایه، اقدام به ارایه پیش بینی سود عملکرد با سناریوهای جدید کردند.
انصاری مهیاری ادامه داد: نهاد ناظر در رویکرد جدید به استفاده دانش فنی و تخصصی تحلیلگران بازار مانند شرکت های مشاور سرمایه گذاری و ارزش گذاری، مدیریت صندوق های سرمایه گذاری تاکید دارد.
وی یکی دیگر از تصمیمات مهم سازمان را انجام به مرور زمان رتبه بندی کیفیت افشای اطلاعات توسط ناشران دانست و گفت: امتیاز کیفیت افشای اطلاعات ناشران در خصوص صدور مجوزهای مربوطه و تعداد شرکت های پذیرفته شده در بازار سرمایه مورد نظر است. همچنین امتیاز رتبه بندی اعطا شده توسط سازمان بورس در خصوص کیفیت افشای اطلاعات از سوی ناشران، ملاک برای ناشر برتر خواهد بود.
وی در ادامه تاکید کرد: در رویکرد جدید عواملی خارج از اختیارات هیات مدیره که در گزارش عملکرد تاثیرگذار است؛ مانند اینکه محصول صادراتی داشته باشند و قیمت های جهانی در آنها تاثیرگذار باشند.
انصاری مهیاری در ادامه افزود: در رویکرد جدید چنین شرکت هایی را ملزم به ارایه گزارش بر پایه چندین سناریو کرده ایم. همچنین در نظر داریم که واحدی در ارتباط با صنایع در سازمان بورس ایجاد کنیم؛ سازمان بورس به عنوان نهاد سیاست گذار در بازار سرمایه در تعامل با سایر دستگاه های اجرایی کشور قرار گرفته تا ضمن ارتباط با این نهادها، مشکلات موجود را شناسایی و اقدامات لازم را انجام دهد.
در مجموع سازمان بورس امیدوار است که با رویکرد جدید، سرمایه گذاران با تحلیل بیشتر به خرید و فروش در بازار سهام بپردازند و از رفتارهای هیجانی پرهیز کنند.
وی در پاسخ به این سوال که رویکرد سازمان بورس در صورت انحراف پیش بینی سود از سود محقق شده، چیست؟ گفت: از آنجا که چندین سناریو برای پیش بینی سودها در نظر گرفته شده، دیگر انحراف سود محقق شده از پیش بینی سود، کمتر رخ می دهد. ولی در صورت انحراف با اهمیتی در این امر، موارد کنترلی زیادی در نظر گرفته شده است. شرکت به مراجع قانونی سازمان بورس و مراجع ذی صلاح ارجاع داده خواهد شد.
انصاری مهیاری در ادامه افزود: شرکتها از این پس باید از تحلیلگران خبره استفاده کنند و واحد مجزایی با افراد و نیروهای متخصص تشکیل دهند. از آنجا که اطلاعات مزبور مبنای تصمیم گیری بسیاری از سهامداران است، باید دقت بالایی برای صحت و درستی آن از سوی ناشر انجام شود.
دیدگاه نیوز را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید | |||||||
سرپرست دیدگاه نیوز در استان آذربایجان شرقی می باشد. وی دارای بیش از ۱۲ سال سابقه فعالیت خبری در موضوعات اجتماعی، فرهنگی، ورزشی، گردشگری و . . . بوده و در بیش از 7 خبرگزاری کشوری و استانی فعالیت داشته است.
دیدگاهتان را بنویسید