×
آخرین اخبار

چه کسی از خروج سرمایه از موسسات اعتباری سود می‌برد؟

  • کد نوشته: 3836
  • ۱۳۹۶-۰۳-۲۹
  • 1025 بازدید
  • «نه ادغامی در کار است و نه به ما اعلام ورشکستگی شده است.» مسوولان بانک‌ها و مؤسسات مالی در لحظه در حال آرام کردن فضا هستند. شاید اگر تا چند روز پیش خبر از ادغام مؤسسات مالی در میان بود؛ حالا همگی این ادغام را تکذیب می‌کردند تا جلوی التهاب به‌وجود آمده را بگیرند و […]

    چه کسی از خروج سرمایه از موسسات اعتباری سود می‌برد؟

    «نه ادغامی در کار است و نه به ما اعلام ورشکستگی شده است.» مسوولان بانک‌ها و مؤسسات مالی در لحظه در حال آرام کردن فضا هستند. شاید اگر تا چند روز پیش خبر از ادغام مؤسسات مالی در میان بود؛ حالا همگی این ادغام را تکذیب می‌کردند تا جلوی التهاب به‌وجود آمده را بگیرند و از سوی دیگر مشکل موسسه ثامن به مهر اقتصاد و موسسه کوثر انتقال پیدا نکند.»

    دیدگاه نیوز / یک مقام مسوول بانکی ادغام بانک مهر اقتصاد با مؤسسات مالی و اعتباری را تکذیب کرد و خواستار برخورد مراجع قضایی با ایجادکنندگان شایعات شد. آقای جواد حاجی مزدارانی در نشست خبری خود با خبرنگاران هرگونه ادغام مؤسسات با بانک مهر اقتصاد را غیرواقعی خواند و گفت: شرایط فعلی اقتصاد کشور و نقش تاثیرگذار بانک در آن، رسالت عمده‌ای را در حمایت از اقتصاد مقاومتی به خصوص در حوزه تأمین مالی بر دوش ما قرار داده است. از مراجع قضایی خواستار برخورد با ایجادکنندگان شایعات هستیم البته بانک مهر اقتصاد به لحاظ حجم سبد سهام منابع با بانک‌های قدیمی رقابت می‌کند و در رتبه هفت و هشت بانک‌های کشور قرار می‌گیرد. متناسب با سیاست‌های اقتصادی دولت، شبکه بانک‌ها به عنوان تخصیص دهنده وجوه است و بر این اساس ما در حوزه بسیج و سپاه نقش آفرین در حوزه اقتصاد مقاومتی شدیم. البته در خصوص ادغام باید گفت که ما هیچ نشستی برای جلسات جمع‌بندی ادغام با مؤسسات اعتباری نداشتیم.
    وی گفت: بانک مرکزی وظیفه رسیدگی دارد و مراتب را به معاونت نظارت بانک مرکزی اعلام کرده‌ایم، البته ما هیچ‌گونه جلسه بدوی یا تکمیلی با مؤسسات اعتباری نداشتیم؛ البته مراتب اعلام اخبار ادغام را به مسوولان بالادستی اعلام کردیم. وظیفه هر بانکی است که فارغ از اینکه چه جوی بر جامعه به لحاظ روانی حاکم است، هر زمان که سپرده خود را طلب کرد به او داده شود؛ ما هم مشکلی در این زمینه نداریم چراکه مدیریت نقدینگی را در حد استاندارد انجام داده‌ایم و مشکلی از این بابت نداریم.
    وی در خصوص دلایل عدم موافقت با ادغام برخی مؤسسات گفت: فعلاً دلیلی ندارد که به‌دلیل وضعیت خوب این بانک، مشکلات برخی از مؤسسات اعتباری را به عهده بگیریم. ما در پرداخت سپرده سرمایه گذاران هیچ‌گونه مشکلی نداریم اما این هجوم یکباره سپرده‌گذاران سبب اختلال در پرداخت‌ها شده است.
    از سوی دیگر، مسوولان ثامن هم ماجرای ادغام را تکذیب می‌کنند. متاسفانه مردم چند ماهی است که شاهد وضعیت نامطلوب سپرده‌گذاران کاسپین و ثامن‌الحجج هستند و این امر سپرده‌گذاران این موسسه را نگران کرده است و از پنج‌شنبه با انتشار اخبار کذب ورشکستگی موسسه، سپرده‌گذاران به شعب مؤسسات اعتباری ثامن مراجعه کرده و خواستار دریافت کل سپرده‌هایشان هستند.
    روابط عمومی موسسه اعتباری ثامن شماره تلفن‌های ۸۲۰۷۲۱۸۱ و ۸۲۰۷۲۱۸۲ و ۸۲۰۷۲۱۸۶ را با پیش‌شماره تهران برای پاسخگویی به پرسش‌ها و ابهام‌های مشتریان اعلام کرده است. پیگیری‌ها از تعاونی ثامن نشان می‌دهد رفتار هیجانی سپرده‌گذاران در برداشت وجوه از حساب‌های خود و سیل مراجعات مردمی سبب شده تا آنان نتوانند در یک بازه زمانی کوتاه مدت پاسخگوی سپرده‌گذاران باشند و از این‌رو به مردم پیشنهاد کرده‌اند که به ازای مبالغ موجود در حساب‌های آنها، از تعاونی چک دریافت کنند.

    یکی از مسوولان این موسسه می‌گوید: «قطعاً مراجعه همزمان تعداد زیادی از سپرده گذاران به شعب کار را برای این مؤسسات سخت کرده است ولی مردم که دلهره مسدود شدن حساب‌هایشان را دارند چاره را در دریافت هرچه سریع‌تر سپرده‌های خود می‌دانند که این امر کاملاً اشتباه است زیرا این کار سبب می‌شود تا افرادی که نیاز ضروری به دریافت سپرده دارند دچار مشکل شوند.»
    این روزها در شرایطی شایعات درباره ورشکستگی بانک‌ها، دومینووار در حال حرکت در نظام بانکی است که بانک مرکزی می‌گوید، رفتارهای بانکی را به دقت زیر نظر دارد و پرریسک‌ها را تحت نظر گرفته است.
    ترس مردم از سپرده‌گذاری در بانک‌ها و مؤسسات اعتباری این روزها به اوج رسیده و بسیاری را مضطرب کرده است. کمتر خانواده‌ای در ایران پیدا می‌شود که جای مطمئن‌تر از نظام بانکی برای سپردن اندک سرمایه خود به منظور کسب سود، بیابد و اطمینان کند تا در این اوضاع و احوال کساد بانکی، پولش را به دست غیربانکی‌ها بسپارد.
    در این میان، پرونده ناخوشایند مؤسسات اعتباری غیرمجاز اما، همه را در نظام بانکی متأثر کرده است؛ چه آنها که عملکرد شفافی دارند و مؤسسات اعتباری مجاز و شناسنامه‌دار بانک مرکزی هستند و چه آنها که بانک بوده و سال‌هاست که فعالیت می‌کنند. همه و همه این روزها در مظان اتهام هستند و مردم، با چشم ظن و اتهام به آنها نگاه می‌کنند.
    بازار شایعات هم البته داغ است و هر روز، شایعه ورشکستگی یک بانک به گوش می‌رسد؛ در‌حالی‌که موضوع ورشکستگی بانک‌ها به همین سادگی‌ها هم نیست. واقعیت آن است که بانک‌ها با ذخیره قانونی‌ای که نزد بانک مرکزی دارند، تا حد زیادی خاطر سپرده‌گذاران را آسوده می‌کنند که سپرده‌ها امن است و نهاد ناظر یعنی بانک مرکزی، اوضاع را به خوبی رصد می‌کند؛ اما در کنار این، صندوق ضمانت سپرده‌ها هم به‌عنوان یک بازوی قدرتمند، در کنار بانک مرکزی قرار گرفته تا بلکه اضطراب سپرده‌گذاران در بانک‌ها و مؤسسات رسمی اعتباری را به حداقل برساند.
    در این میان، بانک مرکزی اگرچه اکنون در شرایطی سخت به لحاظ حاشیه‌های مؤسسات اعتباری غیرمجاز به سر می‌برد اما پشت پرده، نظام نوین نظارت بر بانک‌ها را تدوین کرده و اعلام می‌دارد که عملکرد بانکها را با ذره‌بینی قدرتمند، در حال نظارت دارد و از این بابت، جای هیچ نگرانی برای مردم نیست؛ به خصوص اینکه سپرده‌گذاران بانک‌ها به این راحتی‌ها دل به شایعات نسپارند و همه چیز را با بانک مرکزی چک کنند.
    یک مقام مسوول در بانک مرکزی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، ابعاد جدیدی از نظام نوین نظارت بر بانک‌ها را تشریح می‌کند و می‌گوید: بانک‌ها به شدت تحت نظارت بانک مرکزی قرار دارند و به‌خصوص این روزها که برخی مسائل در مورد مؤسسات اعتباری غیرمجاز، گریبانگیر بانک مرکزی هم شده است، این نهاد ناظر تلاش دارد حداقل، بحران جدیدی در این حوزه بوجود نیاید. این برنامه نظارتی به‌گونه‌ای تدوین شده که بانک‌های پرریسک که اسامی آنها هم مشخص شده، زیر ذره‌بین بانک مرکزی قرار گیرند و بانک مرکزی عملکرد آنها را به لحاظ منابع و مصارف، به خوبی رصد می‌کند و حتی در مورد نرخ‌های سودی که ترازنامه‌های آنها را در شرایط بدتری قرار می‌دهد، به‌صورت کتبی به آنها اخطار داده است.

    این مقام مسوول در بانک مرکزی می‌گوید: بانک مرکزی دیگر اجازه نخواهد داد که منابع نظارتی بر نظام بانکی حتی هدر رود و بنابراین، نظارت را به نحوی مؤثر طراحی کرده تا پرریسک‌ها اجازه خطا نداشته باشند؛ البته وضعیت کنونی بانک‌ها، نتیجه عملکرد چندین و چند سال گذشته است که بدون چتر نظارتی مؤثر، آنها را به بحران امروز کشانده است.
    انتشار چنین خبری در شرایط فعلی که به هر حال شبکه بانکی و جامعه ماجرای اخیر موسسه کاسپین و حواشی آن را پشت سر می‌گذارند یا از سویی برخی مقامات از ورشکستگی بانک‌ها سخن می‌گویند و در سویی دیگر شایعاتی درباره برخی بانک‌های خصوصی منتشر می‌شود، ظاهراً سپرده‌گذاران را بیش از آنکه مطمئن کند، نگران کرده است.
    این در حالی است که پیگیری ماجرای ادغام این سه بانک و موسسه نظامی و اینکه آیا نهایی شده است یا خیر، از منابع مطلع، با این توضیحات همراه بود که به هر حال پیشنهاد ادغام بانک‌های نظامی از سال‌ها قبل مطرح شده و موضوع عجیبی نیست تا اینکه بتوانند با ترکیب با یکدیگر بانکی قوی‌تر و در یک مجموعه را تشکیل دهند. در جریان ادغام باید روال معمول آن طی شود به‌طوری‌که در ابتدا موضوع از طریق سهامداران که با یکدیگر به توافق رسیده‌اند با بانک مرکزی مطرح شده و در صورت تأیید پیشنهاد بانک‌ها و مؤسسات مورد نظر باید فرایند لازم را در چارچوب ضوابط طی شود. به گونه‌ای که در این مسیر در مورد ارزیابی و کارشناسی دارایی‌ها، کسری منابع و سایر جوانب با یکدیگر به توافق رسیده و گزارش نهایی را به بانک مرکزی ارائه کنند. آنگاه بانک مرکزی پیشنهاد و گزارش‌های مطرح شده را در جریان بررسی قرار داده و آن را از نظر کارشناسی مورد ارزیابی قرار می‌دهد. اگر در این مسیر تمامی مسائل رعایت شده و آسیبی متوجه سپرده‌گذاران و منابع آنها نباشد آنگاه گزارش نهایی در بانک مرکزی تهیه، تأیید و در نهایت به شورای پول و اعتبار ارجاع داده می‌شود. در این جریان اگر موضوع ادغام بعد از بررسی در شورای پول و اعتبار به تصویب نهایی برسد آنگاه دستور ادغام و ادامه اجرای فرایند از جمله تغییر تابلوها و یکی شدن بانک‌ها شکل می‌گیرد.
    اما نکته اینجاست که در رابطه با پیشنهاد تشکیل بانک کوثر و ادغام بانک مهر اقتصاد و دو موسسه کوثر و ثامن تاکنون گزارش نهایی در بانک مرکزی تهیه و تصویب نشده است که آن را به شورای پول و اعتبار ارائه و مورد تصویب این شورا قرار گیرد. از این رو آنچه فعلاً اعلام می‌شود ظاهراً اخباری است که با اهداف خاص در جریان است.

    نظر شما در مورد این مطلب چیست؟ نظرات خود را در پایین همین صفحه با ما در میان بگذارید.

    دیدگاه نیوز را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

    برچسب ها

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *