به گزارش دیدگاه نیوز از ستاد اقامه نماز، سید احمد زرهانی به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی در یادداشتی با عنوان امنیت ملی و نماز نوشت: نماز، ذکر الله است و اسباب پیوند و پیمان انسان با خدا را فراهم می آورد و دل ها را از تزلزل می رهاند و به وادی اطمینان و آرامش سوق می دهد. خداوند حکیم می فرماید «أَلَا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» و در جای دیگر یاد آور می شود «أَقِمِ الصَّلاهَ لِذکْرِی». انسان وقتی در مقام ذکر الهی مجال عروج پیدا می کند، با توفیق خداوند از کمند رذائل می رهد و پای در آستان فضائل و مکارم اخلاق می نهد.
وی افزود: چنین انسانی صبغه الهی پیدا می کند و جان و مال و ناموس مردم را محترم می شمارد و از تسلط شیطان در امان می ماند و به حقوق دیگران تعرض نمی کند. همه آدمیان، فطرت الهی دارند؛ «فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیْهَا» و همه بالقوه استعداد خلیفه الهی دارند ولی مقام خلافت خداوند برازنده کسانی است که کسوت تعبد و تقرب بر تن می کنند و در برابر معبود پیشانی بر خاک می گذارند که فرموده اند «اَلصَّلاَهُ قُرْبَانُ کُلِّ تَقِیٍّ» و همچنین الصلاه معراج المؤمن.
زرهانی اضافه کرد: انسان مقرب خود را در منظر حق می بیند و در پرتو نماز به معرفت الله نایل می گردد و از فیض پرورگار سرشار می شود و در سلوک با مردم حق الناس را رعایت می کند و از خدا می ترسد که فرموده است «إِنَّمَا یَخْشَی اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاءُ» فرد و جامعه ای که به یاد خداست، خدا هم به به یاد آنان است و در بزنگاه ها فریاد رسی می کند. خداوند می فرماید «فَاذْکُرُونِی أَذْکُرْکُمْ وَاشْکُرُواْ لِی وَلاَتَکْفُرُونِ» ذکر خداوند متضمن ایجاد پیوند دو جانبه بین عبد و معبود و تاثیرگذار بر همه ساحت های زندگی است.
وی همچنین نوشت: نماز به منزله عالی ترین مظهر ذکر خدا آثار و برکاتی دارد که در تأمین آرامش و خیر و صلاح فرد و جامعه اثر گذارند. با نگاهی به پیوند نماز با سایر ارزش ها در قرآن مجید ابعاد سازنده این عبادت مهم روشن تر می شود. برای مثال نماز در قرآن در کنار مشورت ذکر شده است که اصل شورا ماهیت ضد استبدادی دارد و نمازگزار را از خود کامگی باز می دارد و طبعاً امنیت به ارمغان می آورد.
نمازگزار از بروز طغیان ها جلوگیری می کند
این پژوهشگر مذهبی افزود: اگر تلاطم ها و بحران های اجتماعی چند ریشه خطر آفرین داشته باشند در رأس آنها استبداد و فقر و فساد است که نماز و نماز گزار در مقابل آن پدیده ها می ایستد و از بروز طغیان ها ممانعت به عمل می آورد. اصولاً نماز قدرت بازدارندگی ایجاد می کند و انسان را از افتادن به گرداب پلیدی ها نهی می کند. «إِنَّ الصَّلاهَ تَنْهی عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَر» نمازگزاری که پی در پی با خشوع می گوید اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقِیمَ در هنگامه لغزش با نهیب وجدان تکان می خورد و دست از ارتکاب خطا می کشد و به بیت المال و جان و مال ملت آسیب نمی رساند و امنیت و آرامش خود و دیگران به خطر نمی افکند و اگر هم خطا کرد توبه و جبران می کند.
وی افزود: یکی از عوامل آشوب و تزلزل در روابط اجتماعی شکاف های طبقاتی است که نماز گزار با انفاق آنها را پر می کند. همراهی نماز و انفاق در این حکمت الهی نشان دهنده اثر عظیم اقامه نماز در امن کردن فضای جامعه و رفع گسل های اجتماعی است. در این آیه شریفه اقامه نماز در کنار ارزش ها و صفات عالیه ای مثل صبر و تأمین رضای خداوند و انفاق پنهان و آشکارا و دفع بدی با نیکی ذکر شده است و نشان می دهد که نمازگزار چه شهروند باشد و چه کارگزار حکومت اسلامی، چهره ای صابر و مقاوم است که خشنودی خدا را مقدم می شمارد و به نیازمندان کمک می کند و در برابر بد اخلاقی و زشت کاری دیگران رفتار پسندیده و نیکو نشان می دهد.
مدیران ارشد نظام، پرچمدار اقامه نماز باشند
زرهانی ادامه داد: مسلمان متعبد با این آداب هرگز دست به ستم و تعرض و آشوب نمی زند و تحت تأثیر تعلیمات نماز حافظ امنیت و پشتوانه پیشرفت امور امت و تحقق سعادت ملت است. مطالعات میدانی حاکی از آن است که اکثر بزهکاران در ندامتگاه ها افراد تارک الصلوه هستند. به موجب آیه شریفه «الذین ان مکناهم فی الارض اقاموا الصلوه»، مدیران ارشد نظام اسلامی به پیروی از ولی امر مسلمین و به شکرانه تمکن و توفیق حکمرانی، باید پرچمدار اقامه نماز باشند و نسل نو را با ذکر الهی مانوس کنند.
وی افزود: هرچند ساختن بزرگراه و احداث پل و راه اندازی کارخانه های معظم و اجرای طرح عمرانی و صنعتی بزرگ اهمیت دارد، ولی سرمایه گذاری روی پرورش دینی و علمی و فکری آینده سازان از ارزش مضاعف برخوردار است و اسباب استمرار حیات اجتماعی و ایجاد امنیت ملی را فراهم می آورد. توسعه نامتوازن و پرداختن به سخت افزارها و غفلت از نرم افزارهای فرهنگی درد سر ساز است.
شورای عالی انقلاب فرهنگی، زمینه های تحول در نقشه راه فرهنگی کشور را فراهم کند
قائم مقام ستاد اقامه نماز اضافه کرد: توجه عمیق تر به نقشه راه فرهنگی کشور و بازنگری راه طی شده و نقد روش ها و اصلاح برنامه های فرهنگی و تربیتی حائز اهمیت است. شورای عالی انقلاب فرهنگی می تواند باتشکیل اتاق فکر و سازماندهی و راه اندازی هیات های اندیشه ورز و انجام مطالعات کافی و طراحی سیاست ها و تدوین برنامه های کارآمد بسترهای تحول را مهیا کند. شبکه های اجتماعی و فضای مجازی بی محابا در پهنه فکری کودکان و نوجوانان و جوانان جولان می دهند، ما در برابر این پدیده ها چه برنامه ای در مدارس و دانشگاه ها داریم و به کدام سمت حرکت می کنیم؟ یکی از کارهای مهم، برنامه ریزی برای ایجاد پیوند بین مدارس و مساجد است که باید در دستور کار نهادهای فرهنگی و تربیتی قرارگیرد و مدون و اجرا شود. حضور عالمان در بین نسل نو و تعامل فکری دو جانبه با آنان راهگشاست.
وی افزود: برگزاری دوره های آموزشی برای امامان جماعت مدارس و مساجد با کمک حوزه و دانشگاه و آموزش روانشناسی کودک و نوجوان و گزیده ای از علوم ارتباطات و تعلیم وتربیت و جامعه شناسی در کنار علوم اسلامی به آنان ضرورت دارد. اگر باور کنیم که اقامه نماز در کاهش بحران ها و اعتلای مناسبات انسانی نقش آفرین است به سمت ایجاد ساز و کارهای نو هم قدم بر می داریم. اگر فرزندان ما در محیط خانه و مدرسه و مسجد به جهان بینی توحیدی مجهز شوند و با معرفت و رغبت نماز را اقامه کنند، به سادگی تسلیم سیاست های بیگانگان نمی شوند. بازنگری و نوسازی برنامه های فرهنگی و تربیتی از اهم رسالت های متفکران مسلمان در عصر حاضر است.
دیدگاه نیوز را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید | |||||||
اخباری که توسط خبر فوری منتشر میشوند به صورت اتوماتیک از منابع مختلف جمعآوری شده و در سایت دیدگاه نیوز انتشار مییابند. مسئولیت صحت یا عدم صحت این اخبار توسط دیدگاه نیوز تایید و یا تکذیب نمیشوند و این اخبار نیز دیدگاه هیئت تحریریه نمیباشند.