سید ضیاء هاشمی روز پنجشنبه در شیراز در گفتوگو با خبرنگار دیدگاه نیوز، اظهار کرد: دولت در زمینه تامین زیرساختهای فرهنگی وظایف قانونی دارد و ضمن اینکه خود را مکلف میداند که بر اساس قانون و مقررات مصوب، تلاش کند اما میکوشد تا زمینه افزایش مشارکت حداکثری بخشهای مردمی و نهادهای غیر دولتی را نیز فراهم کند.
او یادآور شد: نهادهای عمومی و بخش خصوصی و مردمی از ظرفیتهای خوب فرهنگی برخوردارند و امروز انگیزههای مشارکت در این حوزه نیز بیشتر شده است.
هاشمی گفت: ظرفیتهای فرهنگی خوبی در کشور ایجاد شده اما هنوز کمتر از نیازها و انتظارات است؛ رویکرد دولت این است که در حوزه علم، آموزش و فرهنگ از ظرفیتهای ملی و مشارکتهای اجتماعی و مردمی، بیشتر استفاده شود.
معاون فرهنگی و اجتماعی معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: مراکز غیر دولتی و نهادهای عمومی مانند شهرداریها در این زمینه هم وظایف قانونی دارند و هم سنتهایی برای مشارکت آنها وجود دارد.
او افزود: برخی از مراکز علمی و فرهنگی و حتی کتابخانهها، اکنون از ظرفیت و امکاناتی برخوردارند که نهادهای مرتبط و همکار حتی از آن خبردار نیستند یا زمینه استفاده و بهرهگیری کمتری از این امکانات را دارند.
هاشمی اضافه کرد: کتابخانه ملی، مرکز اسناد، کتابخانههای دانشگاهها و مراکز آموزشی ظرفیتهای خوبی دارد که میتوانند در کنار یکدیگر بسیار اثرگذار باشند.
او اظهار کرد: لازم است با هم افزایی امکانات، از ظرفیتهای موجود بیشتر استفاده شود تا سرمایه اجتماعی و فرهنگی کشور در کنار سرمایه اقتصادی جامعه افزایش یابد.
معاون فرهنگی و اجتماعی معاون اول رئیس جمهور گفت: خوشبختانه چنین همافزایی در بخش هنر انجام شده است و بر اساس دادهها، اصحاب سینما امسال آثار خوبی در جهت ترویج کتاب و کتابخوانی و ارتقای سطح فرهنگ عمومی تولید کردهاند؛ تعامل و هم افزایی و شناخت متقابل عرصههای فرهنگ و هنر از یکدیکر می تواند بسیار اثرگذار باشد.
دستگاههای فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه اهتمام خوبی دارد و دانشگاهها و آموزش و پرورش نیز نسبت به فرهنگ مطالعه، دغدغهمند هستند اما حرکتهای مردمی مهمتر از همه اینها است؛ چنانکه تجربه نشان داده یک معلم فرهیخته، یک استاد دانشگاه یا یک روحانی فاضل در یک شهرستان حرکتی را آغاز کرده که جریان ترویج کتاب و کتابخوانی را به پیش برده و منشا یک حرکت شده است.
او بیان کرد: دولت نیز وظیفه خود میداند که در این مسیر تسهیلگری کند و موانع و چالشها را برطرف کنیم تا با استفاده بیشتر از امکانات فرهنگی دولتی و غیر دولتی و مشارکت مردم، شاهد شکلگیری جامعهای بالندهتر باشیم.
هاشمی با بیان اینکه دولت، مجلس و نهادهای سیاستگذار و تصمیم گیر نیز در این حوزه موثر هستند، گفت: دولت با وجود همه محدودیتهایی مالی که با آن مواجه است، کمک میکند تا مزیت نسبی ایران که یک کشور فرهنگی است، در عرصه اجتماعی و ملی اثرگذاری بیشتری داشته باشد و سرمایه فرهنگی و اجتماعی جامعه را دوچندان کند.
برنامههای دولت چهاردهم برای تقویت سرمایه اجتماعی
معاون فرهنگی و اجتماعی معاون اول رئیس جمهور گفت: تحولات اجتماعی تدریجی است و برای ایجاد تحولات مثبت باید از همه ظرفیتهای علمی، فرهنگی و هنری استفاده کرد.
هاشمی اظهار کرد: دانشگاه ها باید مشارکت بیشتری در جامعه داشته باشند؛ بر اساس اخبار رسیده، امروز با وجود بسیاری از چالشها و مشکلات، نسبت به سالهای گذشته، شاهد مشارکت اجتماعی بیشتر در میان دانشجویان و اساتید هستیم، هر چند هنوز نسبت به وضعیت ایدهآل و آرمانها و انتظارات جامعه دانشگاهی راه درازی پیش رو داریم.
او افزود: علاوه بر این، دولت به دنبال افزایش مشارکت فعالانه مدارس اعم از دانش آموزان و معلمان بر اساس سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و دیگر اسناد بالادستی است.
سطح آگاهی بالایی در کشور وجود دارد؛ اعتماد اجتماعی باید در یک فضای گفتوگوی منطقی، آزاد و صادقانه که بین مردم و مسئولان شکل میگیرد، افزایش پیدا کند و همه مردم و اقشار مختلف جامعه به این نتیجه برسند که برای رسیدن به افق های بهتر و ساختن ایرانی بهتر همه باید دست به دست هم دهند و تلاش دولت به تنهایی کافی نیست.
هاشمی با بیان اینکه معلمان از قشر فرهیخته و پر تلاش کشور هستند، ادامه داد: رویکرد دولت و شخص رئیس جمهور این است که در حوزه آموزش، سرمایهگذاری بیشتری انجام شود تا چالشهای مدارس و حوزه فرهنگ برطرف شود.
او مانعزدایی در عرصه فرهنگ و هنر را از دیگر برنامههای دولت برشمرد و گفت: رویکرد دولت این است که موانع را از پیش روی فعالان فرهنگی و هنری بردارد و در حد توان، تسهیلاتی را فراهم کنیم تا مشارکت هنروران و فعالان فرهنگی بیشتر شود.هاشمی گفت: چالشها در این عرصه تنها اقتصادی نیست بلکه بخشی از آن اجتماعی و بخشی مربوط به آیین نامهها و ظوابط و مقررات است که دولت اهتمام دارد با کمک مجلس بازنگریهایی در قوانین این حوزه انجام شود.
استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران بیان کرد: سطح آگاهی بالایی در کشور وجود دارد؛ اعتماد اجتماعی باید در یک فضای گفتوگوی منطقی، آزاد و صادقانه که بین مردم و مسئولان شکل میگیرد، افزایش پیدا کند و همه مردم و اقشار مختلف جامعه به این نتیجه برسند که برای رسیدن به افق های بهتر و ساختن ایرانی بهتر همه باید دست به دست هم دهند و تلاش دولت به تنهایی کافی نیست.
معاون فرهنگی و اجتماعی معاونت اول ریس جمهور اضافه کرد: باید به گونهای عمل کرد که جامعه حس کند که دولت در خدمت ملت است و ملت حامی دولت باشد.
تحولات مثبتی در کتابخانههای فارس جریان دارد
هاشمی بااشاره به بازدید خود از کتابخانه شهید دستغیب شیراز، گفت: خوشبختانه در زمینه ایجاد کتابخانههای عمومی تحولات مثبتی در فارس جریان دارد.
استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران افزود: انگیزه قوی و رضایت نسبی اعضای این کتابخانه عمومی در مرکز شیراز بسیار الهام بخش و دلگرمکننده بود.
او افزود: البته در پیرامون شهرشیراز و شهرستانهای فارس نیازهای بسیاری وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد؛ دولت پیشگام است و در این زمینه با حوزه بخشهای مختلف غیر دولتی دولتی، خصوصی و مردمی همکاری خواهد داشت تا در این دوره اتفاقات خوبی برای جبران نیازهای کتابخانهای فارس رخ دهد.
هاشمی عنوان کرد: کتابخانه مرکزی برای شیراز یک ضرورت است و پیگیری میکنیم تا شیراز از کتابخانهای فاخر که بتواند استمرار کتابخانه مرکزی قدیم این شهر باشد، برخوردار شود.
دیدگاه نیوز را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید | |||||||
اخباری که توسط خبر فوری منتشر میشوند به صورت اتوماتیک از منابع مختلف جمعآوری شده و در سایت دیدگاه نیوز انتشار مییابند. مسئولیت صحت یا عدم صحت این اخبار توسط دیدگاه نیوز تایید و یا تکذیب نمیشوند و این اخبار نیز دیدگاه هیئت تحریریه نمیباشند.
دیدگاهتان را بنویسید