به گزارش دیدگاه نیوز ، دکتر شهپر حقیقت لنفولوژیست و عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: رحم عضو مهم باروری در زنان است که در حالت غیر بارداری اندازه ای کمی بزرگتر از مشت دست دارد. جدار رحم با ساختار منحصر به فرد خود که از عضلات و لایه های سلولی متعددی تشکیل شده وظیفه اصلی را در حفظ جنین طی بارداری مادر بر عهده دارد.
وی اظهار داشت: تکثیر بیش از حد لایه اندومتر رحمی پیش فاکتوری برای این سرطان است و به دنبال افزایش سطح هورمون استروژن در یک زن اتفاق میافتد. هورمون استروژن یکی از مهمترین هورمون های اصلی در بدن زنان است که به طور طبیعی در سیکل های قاعدگی از تخمدان ها ترشح میشود.
حقیقت ادامه داد: استروژن وظایف مهمی از جمله رشد اسکلتی، بلوغ جنسی و رشد سینه ها را در زنان برعهده دارد، همچنین به طور طبیعی در هر سیکل قاعدگی استروژن ترشح شده از تخمدان بر روی جدار داخلی رحم تاثیر گذاشته و موجب تکثیر لایه اندومتر رحم میشود. در پایان هر سیکل قاعدگی دیواره تکثیر شده رحم شروع به ریزش میکند، پدیده ای که خونریزی قاعدگی را رقم میزند.
نقش هورمون استروژن و سایر عوامل در سرطان رحم
وی تصریح کرد: هر علتی که باعث افزایش بیش از اندازه هورمون استروژن و در نتیجه آن افزایش فعالیت استروژن در بدن شود میتواند ابتلا به سرطان رحم را بوجود آورد. به عنوان مثال چاقی عامل خطر مهمی برای سرطان رحم است؛ چرا که بافت های چربی محل تولید هورمون استروژن بوده و بنابراین افراد چاق مقدار بیشتری استروژن در مقایسه با افراد لاغر در بدن خود میسازند.
این لنفولوژیست گفت: مصرف داروهای حاوی استروژن به مدت طولانی به هر علت در صورتی که بدون تجویز پروژسترون باشد نیز عامل دیگری برای افزایش احتمال ابتلا به سرطان رحم است. مصرف داروی تاموکسیفن نیز که به عنوان درمان در بیماران با سابقه سرطان سینه تجویز شده نیز موجب تکثیر شدن بیش از حد اندومتر در طی چند ماه خواهد شد.
حقیقت خاطرنشان کرد: ابتلا به یک سری بیماری ها مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک و یا برخی تومور های تخمدانی نیز موجب ترشح زیاد از حد این هورمون میشود و به دنبال آن خطر سرطان رحم را در زنان افزایش می دهد. از علت های مربوط به باروری در یک زن می توان سن قاعدگی زودرس و یائسگی دیر هنگام بعد از ۵۵ سال، نداشتن فرزند و سابقه ناباروری است که باعث تاثیر بیش از حد استروژن خالص بر لایه اندومتر رحمی و تکثیر بیش از اندازه آن میشود.
این عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی، یکی از راههای موثر برای پیشگیری از سرطان رحم بعد از ۳۰ سالگی را انجام غربالگری بیان کرد و گفت: غربالگری بررسی وضعیت عمومی را نشان می دهد و در صورت شروع هرگونه ضایعه غیر طبیعی، آن ضایعه به موقع تشخیص داده شده و درمان می شود تا از پیشرفت آن ضایعه به سمت سرطان پیشگیری شود.
دیدگاه نیوز را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید | |||||||
سردبیر خبر روز، بیش از 16 سال است که در زمینه های تخصصی طراحی، توسعه، بهینه سازی و سئوسازی وب فعالیت می کند. وی از سال ۱۳۸۷ فعالیت خبری خود را در حوزه اخبار تکنولوژی آغاز کرده و از سال ۱۳۹۳ در حوزه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی شروع به فعالیت مستمر خبری کرده است. وی عضو هیئت مدیره شرکت رایسام نیز می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید