به گزارش دیدگاه نیوز، حدود یک هفته از قطعی اینترنت در ایران میگذرد. نه تنها اینترنت محدود شد بلکه برخی برنامهها مانند واتساپ و اینستاگرام فیلتر شد. در همین حال اینترنت ملی و پیامرسانهای داخلی نیز جوابگوی کابران ایرانی نیست. حتی برای یک جستوجوی ساده در سایتهای داخلی.
سال تحصیلی جدید آغاز شد اما این بار با دسترسی محدود به اینترنت و پیامرسانها. اینترنتی که قطرهچکانی و آن هم با سرعت پایین به دست مردم میرسد. از روز چهارشتبه هفته گذشته، روزانه از ساعت حدود چهار بعداز ظهر تا ۱۲ شب اینترنت در ایران قطع میشود. مشخص هم نیست تا چه زمان این وضعیت ادامه دارد.
سالهاست که پیامرسانها بخش جداییناپذیر زندگی مردم شده است. برنامههایی که پنجره جدیدی به فضای آموزشی، کسبوکار و… گشودند. یک گروه یا کانال آموزشی گرههای زیادی از کار دانشآموزان، دانشجویان و خانوادههای آنها باز میکند. اما حالا دسترسی به یک گروه درسی کاری است دشوار و نفسگیر. همه اینها در سایه توسعه اینترنت و در ادامه با محدود کردن آن اتفاق افتاد.
در راستای اجرای اینترنت ملی، نسخه بومی برخی از پیامرسانها نیز در سالهای اخیر رونمایی شد. از جمله این پیامرسانها میتوانند به سروش، گپ و ایتا اشاره کرد. اما اغلب کابران ایرانی همچنان عضویت در برنامههایی مانند تلگرام و واتساپ را به عضویت در این پیامرسانها را ترجیح میدادند.
دعوت از خانوادهها برای استفاده از پیامرسان داخلی
با آغاز سال تحصیلی جدید، بسیاری از دانشآموزان و خانوادههای آنها بلاتکلیف هستند که برای پیشبرد کارهای مربوط به کلاسها و دروس از چه برنامهای استفاده کنند.
اخیرا از سوی برخی از مدارس به خانوادهها گفتهاند که برنامه «ایتا» را برای اطلاعرسانی درباره کلاسهای دانشآموزان و دروس آنها نصب کنند.
مادر یکی از دانشآموزان پیشدستانی میگوید که پیامی از مدرسه با این محتوا برای آنها ارسال شد:
«اولیای گرامی سلام. با توجه به اختلال در استفاده از واتساپ تقاضا میشود هر چه سریعتر اپلیکیشن پیامرسان ایتا را نصب نموده، سپس بر روی لینک زیر کلیک نمایید تا به گروه اطلاع رسانی پیش دبستانی … اضافه شوید.»
سوال اینجاست که آیا برنامههای بومی مانند ایتا ظرفیت حضور همه کاربران ایرانی را دارد؟
«ایتا» ظرفیت عضویت کابران جدید را ندارد
تعداد کاربرانی که عضو برنامه «ایتا» هستند مشخص نیست. برخی نسخه وب را نصب کردهاند و برخی نسخه موبایل. آنطور که برخی میگویند نصب این برنامه به راحتی صورت میگیرد اما عضویت آن امکانپذیر نیست. مادر یکی از دانشآموزانی که برای کارهای مرتبط به آموزش فرزندش این برنامه را نصب کرده است، میگوید: «برنامه بدون مشکل نصب شد اما در همان مرحله اولیه خطا داد و امکان عضویت در برنامه را نداریم.»
یکی دیگر از کسانی که ایتا نصب کرده است، میگوید بعد از نصب برنامه با خطا مواجه شد. خطایی که برای برخی از کابران ایتا نشان میدهد: «با سلام و سپاس از شما برای انتخاب ایتا. به دلیل بروزرسانی و ارتقا سرورها، موقتا ارسال کد برای کاربران جدید مقدور نیست. پس از ارتقا سیستم اطلاعرسانی خواهد شد. پوزش ما را پذیرا باشید.»
این اولین بار نیست که این برنامه با اختلال مواجه میشود. مرداد سال جاری نیز اختلال داشت که دستاندرکاران این برنامه درباره اختلالات برنامه اطلاعیه دادند.
متن اطلاعیه ایتا به این شرح بود: «به اطلاع کاربران گرامی میرساند از ظهر امروز، قطعی ارتباط و اختلالات گسترده در شبکه اینترنت کشور موجب اخلال در مراکز داده گردید و ارتباط کاربران پیامرسان ایتا را نیز با مشکلاتی مواجه نمود. کارشناسان فنی ایتا همچنان و بدون وقفه در حال تلاش و پیگیری از مراجع ذیربط برای حل این مشکلات هستند.
بدینوسیله بابت این اختلال که خارج از اراده ایتا به وجود آمده است از همه کاربران عزیز صمیمانه پوزش میطلبیم.»
پیش از این در دوره شیوع گسترده کرونا، وزارت آموزشوپرورش از شبکه شاد برای برگزاری کلاسهای دانشآموزان استفاده کرد. اما برخی از خانوادهها و دانشآموزان از مشکلات گسترده برای استفاده از شاد گزارش دادند.
وامهای میلیاردی دولت به پیامرسانهای داخلی
با اختلال گسترده در اینترنت کشور در یک هفته اخیر، امکان استفاده از پیامرسانهای بومی نیز چندان راحت نبود. برخی هم میگویند پیامرسانهای ایرانی ظرفیت عضویت کاربران زیاد را ندارند و با ترافیک عضویت با اختلال مواجه میشوند.
این در حالی است که دولت برای اجرای پروژههای بومی پیامرسانها هزینههای چند میلیارد تومانی داشت. تنها در یک قلم، سال ۹۷ دولت وام پنج میلیارد تومانی به برخی از پیامرسانهای ایرانی پرداخت کرد.
دانشگاه های تهران غیرحضوری شد
با وجود قطعی اینترنت، دانشگاههای تهران تعطیل و کلاسها مجازی شد.
آموزش آنلاین با وجود قطعی اینترنت
تنها آموزش در مدارس نیست که این روزها تحت تاثیر قطع اینترنت، فیلتر واتساپ و… آسیب میبیند. در روزهای اخیر برخی از دانشگاهها در اطلاعیههای جداگانه کلاسهای حضوری را تعطیل کردند. بر اساس اطلاعیه آنها هفته اول مهر آموزش آنلاین جایگزین کلاسهای حضوری است. دانشگاه امیرکبیر البته اعلام کرد که تا اطلاع ثانوی آموزش مجازی ادامه دارد. این در حالی است که برخی از دانشجویان میگویند امکان ورود به سامانههای آموزشی برای حضور در کلاسهای آنلاین را ندارند.
زهرا، یکی از دانشجویان شهر تهران میگوید: «کلاسها را در هفته اول مهر برای ما مجازی کردند اما تاکنون نتوانستهام به سامانه دانشگاه وارد شوم.» رضا نیز در روایتی مشابه از مشکل ورود به پنل آموزشی خود برای شرکت در کلاسهای دانشگاه میگوید: «با این وضعیت اینترنت حتی در سامانه دانشگاه هم نتوانستم وارد شوم.»
دیدگاه نیوز را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید | |||||||
سردبیر دیدگاه نیوز، بیش از 16 سال است که در زمینه های تخصصی طراحی، توسعه، بهینه سازی و سئوسازی وب فعالیت می کند. وی از سال ۱۳۸۷ فعالیت خبری خود را در حوزه اخبار تکنولوژی آغاز کرده و از سال ۱۳۹۳ در حوزه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی شروع به فعالیت مستمر خبری کرده است. وی عضو هیئت مدیره شرکت رایسام نیز می باشد.