×
آخرین اخبار

زخم بی سوادی بر پیکر بی جان سیستان و بلوچستان

  • کد نوشته: 38834
  • ۱۳۹۹-۰۷-۲۸
  • 729 بازدید
  • در شرایطی که گویا همه چیز دست به دست هم داده‌ تا سیستان‌وبلوچستان همچنان در محرومیت بماند، تنها راه‌حل، تکیه بر دانش است، اما وقتی رئیس سازمان نهضت سوادآموزی اعلام می‌کند که «سیستان‌وبلوچستان رکورددار نرخ بی‌سوادی در کشور است» همه امیدها به یأس تبدیل می‌شود؛ بی‌سوادی زخمی عمیق است که بر پیکر بی‌جان این استان افتاده است.
    زخم بی سوادی بر پیکر بی جان سیستان و بلوچستان

    در شرایطی که گویا همه چیز دست به دست هم داده‌ تا سیستان‌وبلوچستان همچنان در محرومیت بماند، تنها راه‌حل، تکیه بر دانش است، اما وقتی رئیس سازمان نهضت سوادآموزی اعلام می‌کند که «سیستان‌وبلوچستان رکورددار نرخ بی‌سوادی در کشور است» همه امیدها به یأس تبدیل می‌شود؛ بی‌سوادی زخمی عمیق است که بر پیکر بی‌جان این استان افتاده است.

    به گزارش دیدگاه نیوز از سیستان‌وبلوچستان، استان سیستان‌وبلوچستان، استانی است که یازده و نیم درصد مساحت کل کشور و همچنین سه و نیم درصد جمعیت کشور را به خود اختصاص داده است، با این‌حال، به اذعان مقامات ارشد کشوری، در شاخص‌های مختلف توسعه، فاصله معناداری با سایر استان‌ها دارد.

    این استان پهناور که از دیرباز نامش با مشکلات گوناگون اقتصادی، اجتماعی و امنیتی همراه بوده، هنوز از نعمت گاز محروم است، هنوز کودکان و نوجوانان آن در مدارس کپری و خشت‌وگلی به سر می‌برند و از حداقل امکانات آموزشی بی‌بهره‌اند، در جوار دریای عمان است اما از بی‌آبی رنج می‌برد، کیلومترها مرز مشترک با پاکستان و افغانستان دارد، اما حاصل آن جز قاچاق و ترور و ناامنی نبوده و این مورد هیچ دستاورد اقتصادی برای استان به همراه نداشته است.

    رنج بردن از همه این نداشته‌ها، با وجود برخورداری از همه آن داشته‌هایی که هنوز نمایان نشده، بیش از اینکه به جغرافیا، خشم طبیعت یا فاصله زیاد با مرکز کشور مربوط باشد، به سوء مدیریت مسئولان برمی‌گردد؛ مسئولانی که چه در سمت‌های اجرایی و چه در قامت نمایندگی مجلس، شعارهای زیبا داده‌ و از ظرفیت‌ها و محرومیت‌های استان گفته‌اند، اما هنوز گام عملی در این راستا برنداشته‌اند.

    سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در سفری که تیرماه امسال به زاهدان داشت، به نکته جالبی اشاره کرد و گفت: توسعه یک امر درون‌زا است و توسعه در استان باید از داخل شروع شود؛ اگر مشکلی در استان وجود دارد، کلید آن در دست خود شماست‌، سپس راه حل مشکلات استان را تکیه بر علم و ‌بومی‌سازی دانش‌ دانست.

    بنابراین، در این شرایطی که گویا همه چیز دست به دست هم داده‌ تا سیستان‌وبلوچستان همچنان در محرومیت بماند، تنها راه‌حل، تکیه بر دانش است، اما وقتی رئیس سازمان نهضت سوادآموزی اعلام می‌کند که ‌سیستان‌وبلوچستان رکورددار نرخ بی‌سوادی در کشور است، همه امیدها به یأس تبدیل می‌شود؛ بی‌سوادی زخمی عمیق است که بر پیکر بی‌جان این استان افتاده است.

    عقب‌ماندگی بیش از ۵ درصدی از شاخص سواد کشور
    ولی‌محمد بامری، معاون سیاسی، اجتماعی و امنیتی فرمانداری زاهدان در این‌خصوص به خبرنگار ایکنا گفت: در حال حاضر ۴۵ هزار بی‌سواد فقط در مرکز استان داریم، این در حالی است که وضعیت سایر شهرستان‌ها به مراتب بحرانی‌تر است. وی با اشاره به اینکه میانگین نرخ باسوادی در کشور ۹۵ درصد است، اظهار کرد: متأسفانه میانگین نرخ باسوادی در شهرستان زاهدان ۸۹ و نیم درصد است، یعنی نسبت به میانگین کشوری در این حوزه، بیش از ۵ درصد عقب‌ماندگی داریم.

    معاون فرماندار زاهدان افزود: آمار جرایم و بزهکاری در جامعه بی‌سواد تراکم بیشتری دارد، به همین دلیل می‌بینیم در مناطق حاشیه‌نشین که اکثر افراد آن بی‌سواد هستند، میزان جرایم بالاتر است و این مناطق آسیب‌پذیرتر هستند. وی بیان کرد: علاوه بر نهادهای دولتی که باید در این زمینه دغدغه داشته باشند، باید سعی کرد با کارهای فرهنگی که بخشی از آن بر عهده رسانه‌هاست، انگیزه باسواد شدن را نیز در افراد ایجاد کنیم تا خود افراد مشتاق تحصیل شوند.

    در استانی که به گفته رئیس سازمان نهضت سوادآموزی کشور، درصد بالایی از جمعیت آن، بی‌سواد مطلق بوده و حتی توان خواندن و نوشتن را ندارند، چگونه می‌توان به توسعه آن از طریق علم و سپس بومی‌سازی دانش امیدوار بود. در اکثر جوامع توسعه‌یافته، به معضل بی‌سوادی به شکل یک مسئله فردی نگریسته نمی‌شود، بلکه آن را مسئله‌ای مربوط به کل جامعه می‌دانند، زیرا در بلندمدت، بخش‌های مختلف را متأثر می‌سازد، اما متأسفانه در جامعه ما، این نگاه کمی کمرنگ است.

    وقتی آمارها نشان می‌دهد هر جامعه‌ای که تعداد بی‌سوادان کمتری داشته، از نظر رشد و توسعه در جایگاه بالاتری نسبت به سایر کشورها قرار گرفته و همچنین وقتی تأکیدات اسلام بر اهمیت علم‌آموزی را می‌بینیم، تا حدی که رسول خدا(ص) آن را «فَریضَهٌ عَلی کلِّ مُسلِمٍ» (بر هر مسلمانی واجب) می‌دانند، جا دارد که دغدغه بیشتری نسبت به وضعیت سواد جامعه داشته باشیم.

    گزارش از هادی محمدی

    نظر شما در مورد این مطلب چیست؟ نظرات خود را در پایین همین صفحه با ما در میان بگذارید.

    دیدگاه نیوز را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *