کلاهبرداری می تواند انواع مختلفی اعم از مالی و غیر مالی، رایانه ای و غیر رایانه ای داشته باشد. در کلاهبرداری هایی که به وسیله ابزارهای مختلف صورت می گیرد می تواند به قربانی زیان مالی برساند. اما باید در نظر داشت که با توجه به میزان مال سرقت شده یا کلاهبرداری شده، حد مجازات تعیین می گردد. کلاهبرداری زیر صد میلیون تومان مجازات متفاوتی با کلاهبرداری های بیش از صد میلیون تومان دارد. کلاهبرداری جزء جرایم اقتصادی محسوب می گردد. طبق ماده ۱۰۹ از قانون مجازات اسلامی در سال ۱۳۹۲، در چنین جرایمی و همچنین جرایم مربوط به موضوع ماده ۳۶ قانون جرایم اقتصادی، اگر مبلغ کلاهبرداری شده صد میلیون تومان و یا مبلغی بیشتر از آن باشد؛ در روزنامه کثیر الانتشار یا رسانه ملی منتشر می گردد. این جرایم مشمول قاعده مرور زمان نخواهند شد.
مجازات در کلاهبرداری زیر صد میلیون تومان
کلاهبرداری زیر صد میلیون تومان برای اینکه مشمول قاعده مرور زمان شود؛ شرایطی دارد. مرور زمان بدین معناست که به وسیله قانون، مدت زمانی مشخص می گردد تا حکم کیفری جرم برای مدتی (بر اساس اهمیت جرم) به تعویق بیفتد. در واقع می توان گفت که در این قاعده به نوعی با تعلیق مجازات کلاهبرداری در قانون جدید مواجه هستیم. پس از انقضای این مدت، اجرای حکم مربوطه متوقف شده و یا مجازات جرم اجرا نمی گردد. در واقع با گذشت این مدت زمان، جامعه از آن چشم پوشی می کند. البته قاعده مرور زمان فقط برای جرایم تعزیری پذیرفته می شود. جرایم تعزیری مربوط به جرایمی است که عناوین حد، دیه و یا قصاص را در بر نمی گیرد.
قاعده مرور زمان انواع مختلفی دارد. به عنوان مثال در قاعده مرور زمان شکایت، در صورتی که در این مدت فرد قربانی از شکایت خود صرف نظر کند، حق شکایت وی منتفی می گردد (مگر که به وسیله متهم یا فرد کلاهبردار در شرایطی مانند آدم ربایی گرفتار بوده باشد که نتواند شکایت کند). البته اگر فرد قربانی در این کلاهبرداری ها قبل از اتمام مدت زمان تعیین شده فوت کند؛ یکی از وارثان او می توانند تا مدت شش ماه پس از فوت وی، از متهم شکایت کنند. مجازات کلاهبرداری زیر صد میلیون نیز می تواند در دسته قاعده مرور زمان شکایت قرار بگیرد.
بیشتر راجع به جرم کلاهبرداری بدانید:
طبق قوانین مصوب سال ۱۳۹۹ در مورد میزان مجازات در جرایم تعزیری، مجازات کلاهبرداری در قانون جدید که جزء جرایم تعزیری محسوب می شود؛ قابل گذشت بوده اما بالاتر از مبلغ صد میلیون تومان قابل گذشت نمی باشد. قابل ذکر است که اگر فرد کلاهبردار دارای عناوین سازمانی و از کارکنان دولت باشد و یا اینکه از تبلیغات و رسانه ها برای ارتکاب جرم خود استفاده کرده باشد؛ مجازات وی تشدید خواهد شد و در رده کلاهبرداری مشدد قرار خواهد گرفت.
کلاهبرداری زیر ۱۰۰ میلیون درجه چند است؟
همانطور که گفته شد؛ کلاهبرداری زیر صد میلیون تومان، جزء جرایم تعزیری محسوب می گردد. حال این سوال مطرح می شود که کلاهبرداری زیر ۱۰۰ میلیون درجه چند است؟ در دسته بندی مجازات های تعزیری، هشت درجه وجود دارد. درجه یک در این مجازات ها از همه شدیدتر بوده و درجه آخر یعنی درجه هشت؛ شدت کمتری داشته و آسان تر است. در مجازات درجه یک، مدت زمان حبس آن بیشتر از بیست و پنج سال بوده و علاوه بر مصادره شدن کل اموال شخص، باید بیش از یک میلیارد ریال جریمه نقدی پرداخت شود.
در کلاهبرداری زیر صد میلیون تومان، روش کلاهبرداری نیز در درجه بندی مجازات تأثیرگذار است. باید بررسی کرد که این کلاهبرداری به وسیله چه ابزاری صورت گرفته است. این تحصیل مال می تواند با استفاده از شرکت های هرمی، فضای مجازی یا فیشینگ، تبانی، جعل عناوین، رسانه ملی و غیره انجام شده باشد. بنابراین کلاهبرداری زیر صد میلیون در کلاهبرداری ساده، می تواند جزء جرایم تعزیری درجه پنج تا درجه هشت قرار گیرد. در کلاهبرداری ساده اگر مبلغی که کلاهبرداری شده، تا صد میلیون تومان بوده باشد؛ مجازات تعیین شده برای کلاهبردار از شش ماه تا سه الی پنج سال حبس بوده و جریمه نقدی نیز برابر با مال سرقت شده است. در خصوص کلاهبرداری های شدید، بین یک تا پنج سال حبس دارد و فرد محکوم به انفصال دائمی از خدمات دولتی گشته و برابر با مالی که اخذ کرده، جریمه می شود.
کلاهبرداری ساده در کلاهبرداری زیر صد میلیون تومان، به مواردی اشاره دارد که فرد در حالت رده بندی کلاهبرداری مشدد قرار نگیرد. در ادامه به طور مختصر درجه بندی های مجازات تعزیری را شرح می دهیم.
تعلیق مجازات کلاهبرداری در قانون جدید و درجه بندی های مجازات تعزیری
مجازات های درجه یک
- حبس به مدت بیشتر از بیست و پنج سال
- مجازات نقدی به میزان بیشتر از یک میلیارد ریال
- انحلال برای شخصیت یا شخص حقوقی
- مصادره شدن تمام اموال فرد
مجازات های درجه دو
- مجازات حبس به مدتی بیشتر از پانزده الی بیست و پنج سال (حداقل به مدت ۱۵ سال و حداکثر به مدت ۲۵ سال).
- مجازات نقدی به مدت بیشتر از مبلغ ۵۵ میلیون الی مبلغ ۱۰۰ میلیون تومانی.
مجازات های درجه سه
- مجازات حبس به مدت بیشتر از ده الی پانزده سال.
- مجازاتی نقدی به مبلغی بیشتر از سی و شش میلیون تومان الی پنجاه و پنج میلیون تومان.
مجازات های درجه چهار
- مجازات حبس به مدت بیشتر از پنج سال الی ده سال.
- مجازات نقدی به مبلغ هجده میلیون تومان الی سی و شش میلیون تومان.
- انفصال دائمی از تمام خدمات دولتی و خدمات عمومی.
مجازات های درجه پنج
- مجازات حبس به مدت بیشتر از دو سال الی پنج سال
- مجازات نقدی به مبلغ هشت میلیون تومان الی هجده میلیون تومان.
- محروم شدن از حق و حقوق اجتماعی به مدت بیشتر از پنج الی پانزده سال.
- ممنوع شدن دائم شخص حقوقی از یک فعالیت یا چند فعالیت شغلی و یا اجتماعی.
- ممنوعیت همیشگی اشخاص حقوقی از دعوت عموم در جهت افزایش سرمایه.
مجازات های درجه شش
- مجازات حبس به مدت بیشتر از شش ماه تا دو سال؛
- مجازات نقدی به مبلغ بیشتر از دو میلیون تومان تا هشت میلیون تومان.
- ۳۱ ضربه تا ۷۴ ضربه شلاق، ۹۹ ضربه شلاق در مورد جرم های منافی عفت؛ کلیه جرم های تعزیری که در آن مجازات شلاق دارد مربوط به مجازات های درجه ۶، ۷ و ۸ بوده است.
- محروم شدن از حق و حقوق اجتماعی به مدت بیشتر از شش ماه الی پنج سال.
- منتشر کردن حکم قطعی توسط رسانه ها.
- ممنوع شدن اشخاص حقوقی از یک فعالیت یا چند فعالیت شغلی – اجتماعی حداکثر به مدت ۵ سال.
- ممنوع شدن اشخاص حقوقی از دعوت عموم به منظور افزایش سرمایه حداکثر به مدت ۵ سال.
- ممنوع شدن صدور بعضی از سندهای تجاری به واسطه شخص حقوقی حداکثر به مدت ۵ سال.
مجازات های درجه هفتم
- حبس به مدت ۹۱ تا ۶ ماه؛ به عنوان نمونه، مجازات قماربازی به مدت یک الی شش ماه حبس است.
- جریمه نقدی از مبلغ یک میلیون تومان الی ۲ میلیون تومان.
- مجازات یازده تا سی ضربه شلاق.
- محروم شدن از حق و حقوق اجتماعی به مدت حداکثر تا شش ماه.
مجازات های درجه هشت
- حبس به مدت حداکثر تا سه ماه.
- جریمه نقدی به مبلغ حداکثر یک میلیون تومان.
- ۱۰ ضربه شلاق.
تعلیق مجازات کلاهبرداری در قانون جدید
در کلاهبرداری زیر صد میلیون تومان، باتوجه به تبصره ماده ۷ در قانون مربوط به کاهش مجازات حبس تعزیری ۱۳۹۹، در جرم کلاهبرداری؛ در صورتی که شرایط قانونی وجود داشته باشد؛ مجازات قابل تعلیق است. در شفافیت موضوع تعلیق مجازات کلاهبرداری در قانون جدید، قابل ذکر است که طبق تبصره ۱ ماده ۱ قانون تشدید مجازات در جرم کلاهبرداری در صورت وجود شرایط قابلیت تخفیف داشته و می تواند تا حداقل مجازات را برای کلاهبرداری داشته باشد. بنابراین تعلیق مجازات کلاهبرداری در قانون جدید، بستگی به شدت آن و شرایط دیگر دارد.
شکایت در کلاهبرداری زیر صد میلیون
برای شکایت از جرایم و کلاهبرداری ها باید به دادسرای عمومی و یا دادسرای انقلاب محل سرقت مال خود مراجعه کرد. چه کلاهبرداری زیر صد میلیون و چه بالاتر از این مبلغ باشد؛ اولین مرحله در شکایت، طرح و تقدیم شکواییه می باشد. البته قبل از اینکه شکایتی طرح کنید؛ باید با وکیل خود مشورت نمایید. سپس باید شکواییه را تقدیم دادسرای محلی که جرم در آن اتفاق افتاده بنمایید. اما اگر شما قربانی یک کلاهبرداری شده اید که محل وقوع سرقت مال مشخص نیست؛ شکواییه خود را به دادسرایی تقدیم می کنید که در محل حوزه آن متهم دستگیر و یا جرم اتفاق افتاده است. در شرایطی که نه محل وقوع جرم معین باشد و نه متهم یا کلاهبردار دستگیر شده باشد؛ به دادسرای محل اقامت متهم رفته و شکواییه خود را تقدیم کنید.
خلاصه مطالب در مورد کلاهبرداری زیر صد میلیون
در این مطلب با مجازات کلاهبرداری زیر صد میلیون تومان، شرایط تعلیق مجازات کلاهبرداری در قانون جدید و اینکه کلاهبرداری زیر ۱۰۰ میلیون درجه چند است؟ آشنا شدیم. همانطور که در مطالب بالا مطرح گردید؛ کلاهبرداری مالی زیر صد میلیون تومان جزء جرایم تعزیری است. با توجه به روش انجام این نوع کلاهبرداری و شرایط آن، مجازات آن در رده های درجه پنج الی هشت قرار می گیرد. در نهایت به شما پیشنهاد می کنیم که برای تنظیم بهترین شکواییه و تقدیم آن به دادسرا ابتدا به یک وکیل حقوقی مشورت نمایید.
دیدگاه نیوز را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید | |||||||
سردبیر دیدگاه نیوز، بیش از 16 سال است که در زمینه های تخصصی طراحی، توسعه، بهینه سازی و سئوسازی وب فعالیت می کند. وی از سال ۱۳۸۷ فعالیت خبری خود را در حوزه اخبار تکنولوژی آغاز کرده و از سال ۱۳۹۳ در حوزه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی شروع به فعالیت مستمر خبری کرده است. وی عضو هیئت مدیره شرکت رایسام نیز می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید