آناستازیا پریکلادُوا در گفت و گو با خبرنگار دیدگاه نیوز در مسکو افزود: سهم عمده صادرات پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا به ایران، غلات است و حال آنکه سبد کالاهای ایرانی صادراتی به این اتحادیه متنوعتر است و از میوه و سبزیجات گرفته تا اقلامی همچون پلاستیک و فولاد را در برمیگیرد.
این استاد روس با اشاره به اینکه ایران با به دست آوردن موقعیت ناظر، بدون هیچ گونه تعهدی، قادر به اطلاع از آخرین تصمیمات اتحادیه اقتصادی اوراسیا است گفت: اجرایی شدن موافقتنامه تجارت آزاد این اتحادیه با ایران، دسترسی به کالاهای ایرانی را آسان میکند و واردات آن را برای واردکنندگان از پنج کشور عضو اتحادیه ارزان تر میکند و متقابلا این وضعیت برای کالاهای طرف مقابل نیز وجود دارد.
وی یادآور شد: با اجرایی شدن قرارداد تجارت آزاد ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ۸۷ درصد کالاها در مبادلات طرفین نیاز به پرداخت تعرفه گمرکی نخواهند داشت.
پریکلادُوا گفت: ایران و اتحادیه اوراسیا علاوه بر این قرارداد، فرصتهای دیگری برای بهبود شرایط تجارت متقابل از جمله اجرای طرحهای سرمایهگذاری و توسعه زیرساختها از جمله کریدور بینالمللی حمل و نقل شمال – جنوب را پیش رو دارند.
به گزارش دیدگاه نیوز، اتحادیه اقتصادی اوراسیا، یک اتحادیه اقتصادی میاندولتی شامل بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان است. اعضای ناظر این اتحادیه جمهوری اسلامی ایران، ازبکستان، مولداوی و کوبا هستند. سنگ بنای این اتحادیه حدود ۱۰ سال قبل یعنی در ۲۰۱۴ نهاده شد.
سند مربوط به اعطای موقعیت ناظر به جمهوری اسلامی ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا ۶ دی ماه ۱۴۰۳ به امضای سران پنج کشور عضو این اتحادیه رسید.
اجلاس نخست وزیران اتحادیه اقتصادی اوراسیا روز جمعه ۱۲ بهمن ۱۴۰۳ در حالی برگزار شد. میخائیل میشوستین نخستوزیر روسیه در سخنانی در این نشست به محمدرضا عارف معاون اول رئیسجمهور که برای نخستین بار به صورت رسمی در جایگاه ناظر به نمایندگی از کشورمان در نشستهای این اتحادیه حضور یافته بود، خوشامد گفت.
پیش از این جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا چهارم دیماه ۱۴۰۲ در آیینی در سنپترزبورگ موافقتنامه تجارت آزاد امضا کردند. با اجرایی شدن این موافقتنامه، طرفین تعرفههای گمرکی را برای ۸۷ درصد اقلام کالایی در مبادلات تجاری خود به صورت کامل حذف خواهند کرد.
به گفته آندری اسلپنف وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا، همه روندهای قانونی مورد نیاز برای اجرایی شدن این موافقتنامه در پنج کشور عضو این اتحادیه به پایان رسیده است.
فرایند تصویب این موافقتنامه در جمهوری اسلامی ایران ادامه دارد. نمایندگان مجلس شورای اسلامی دوم دیماه ۱۴۰۳ با کلیات لایحه موافقتنامه تجارت آزاد بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اورآسیا و کشورهای عضو موافقت کردند.
۱۸ دیماه ۱۴۰۳ نیز هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، لایحه موافقتنامه تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای عضو را مغایر با سیاستهای کلی ندانست.
پیشتر الکسی اوورچوک معاون نخست وزیر روسیه ضمن استقبال از عضویت ناظر ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفته است: انتظار میرود که قرارداد تجارت آزاد با تهران در سال جاری (۲۰۲۵) میلادی اجرایی شود.
وی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران با امضای توافق تجارت آزاد، موقعیت بسیار خوبی در اتحادیه اوراسیا از نظر دسترسی به بازار بزرگی به دست میآورد که هماینک جمعیت کشورهای عضو آن ۱۹۰ میلیون نفر است.
رئیس هیات اجرایی کمیسیون اقتصادی اوراسیا ۶ دیماه ۱۴۰۳ در دیدار با وزیر صنعت، معدن و تجارت کشورمان در حاشیه اجلاس سران این اتحادیه در سنپترزبورگ از رشد ۱۲.۸ درصدی مبادلات تجاری پنج کشور عضو این پیمان با جمهوری اسلامی ایران در ۱۰ ماه نخست سال جاری (۲۰۲۴) میلادی خبر داد.
به گفته کارشناسان، اجرایی شدن قرارداد تجارت آزاد ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و حذف تعرفههای گمرکی ۸۷ درصد کالاها، زمینه گسترش مبادلات تجاری طرفین را فراهم میکند.
دیدگاه نیوز را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید | |||||||
اخباری که توسط خبر فوری منتشر میشوند به صورت اتوماتیک از منابع مختلف جمعآوری شده و در سایت دیدگاه نیوز انتشار مییابند. مسئولیت صحت یا عدم صحت این اخبار توسط دیدگاه نیوز تایید و یا تکذیب نمیشوند و این اخبار نیز دیدگاه هیئت تحریریه نمیباشند.
دیدگاهتان را بنویسید