به گزارش دیدگاه نیوز به نقل از نبض آذربایجان- سعید رنجبر: مردم شهر ایلخچی در آذربایجان شرقی همه ساله همزمان با عید سعید قربان و در آئین خاص «ائل قربانی»، قربانیهای خود را ذبح کرده و به خداوند متعال میگویند:گرچه دستمان به منای تو نمیرسد ولی ما هم ابراهیمی هستیم.
عید سعید قربان به عنوان یکی از بزرگترین اعیاد بزرگ اسلامی, در مناطق مختلف کشورمان با مراسم و آئینهایی خاص و شکوهی ویژه برگزار میشود.
به تبع آن برگزاری مراسمهای ملی، مذهبی و قومی در شهر ایلخچی، بهویژه برگزاری آئین «ائل قربانی» مربوط به عید قربان از اهمیت ویژهای برخوردار است.
جمع آوری نذورات مردمی چند روز قبل از عید
چند روز مانده به عید قربان خادمین مساجد شهر ایلخچی را گروهبندی کرده و خادمین به محلههای شهر رفته و نذورات نقدی و غیرنقدی مردمی را جمع آوری میکنند که در این کار کم یا زیاد بودن نذورات مطرح نیست و اجباری در پرداخت نذورات وجود ندارد.
در واقع این مراسم نشانه نوعی حرکت اجتماعی ، مذهبی و وحدت در میان شهروندان محسوب میشود و سابقه دیرینه درمیان مردم این شهر دارد و تنها هدف این است که مردم بتوانند در این احسان شرکت نموده و به خدا بگویند که «گرچه دستمان به منای تو نمیرسد ولی ما هم ابراهیمی هستیم».
در پایان، خادمان مساجد، نذورات غیرنقدی مردم از جمله گوسفند، گندم، جو و… میباشد را تبدیل به احسن نموده و به همراه وجوه جمع آوری شده اقدام به خرید تعدادی گاو میکنند که این تعداد، هرساله با افزایش جمعیت شهر، افزایش مییابد.
ذبح قربانیها یک روز مانده به عید قربان
پس از خرید تعدادی گاو، آنها را یک روز قبل از عید قربان یعنی در روز عرفه، بعد از اذان ظهر در مقابل مسجد جامع شهر ایلخچی با مراسم خاصی که به «ائل قوربانلیقی» یا «اسماعیل قوربانلیقی» معروف است توسط خادمین و جمعی از شهروندان ایلخچی ذبح و با کمک هم گوشتهای قربانی را بطور مساوی تقسیم کرده و جهت پخش در روز قربان بسته بندی و آماده میکنند.
حجت الاسلام محمد اسماعیلی، امام جماعت ایلخچی در گفتوگو با خبرنگار ما، اظهارداشت: قصابانی که در این مراسم آماده هستند، در دستانشان قرآن، آب و نمک میآورند که هر یک نشان نمادی هستند و مردم با صلوات از آنها استقبال میکنند، بعد از خواندن دعای عقیقه، قربانیها را ذبح میکنند و آن نیز به یاد قربانیای است که در سرزمین منا ذبح شده است.
وی با اشاره به آیه «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَهٌ»، اظهار داشت: این آئین به آموزههای دینی برمیگردد و ریشه دینی و اعتقادی دارد، عید باید برای همه عید باشد که نمونه این آیه در این مراسم نمود عینی مییابد.
گوشت «ائل قوربانلیقی» تبرک خاصی در بین خانوادهها دارد
صبح روز عید، نماز عید قربان با شکوه بیشتری اقامه میشود و پس از اقامه نماز، گوشت قربانی که از قبل آماده در عرض چند ساعت به تمامی مردم، حتی آنهایی که بصورت موقت در شهر سکونت دارند، به طور مساوی توسط خادمین مساجد، طبق بلوک بندی شهر توزیع میشود.
در میان خانوادهها گوشت «ائل قوربانلیقی» از تبرک خاصی برخوردار بوده و همه اعضای خانواده سعی میکنند از این گوشت بخورند. این سنت حسنه از سالها پیش در این شهر برپا بوده و با بزرگتر شدن شهر و ازدیاد جمعیت، خصوصاً مهاجرین که با کم و کیف این رسم آشنایی ندارند و گاهی مشکلاتی را هم ایجاد کرده است، همچنان ادامه دارد، اما با این حال، ابراهیمیان شهر ایلخچی مصمم هستند این سنت خلیلی را هر ساله برگزار کنند.
در روز عید سعید قربان خانوادهها در نماز عید قربان شرکت کرده و پس از آن به دید و بازدید یکدیگر میروند، چرا که بر این باورند که این دید و بازدیدها میتواند نقش مهمی در استحکام روابط خانوادگی و دوستانه و همچنین رفع کدورتها میان افراد باشد.
این نوع مراسم، مشارکت گسترده و جمعی مردم شهر ایلخچی در تمام مراسمات ملی و دینی به خصوص عید قربان میباشد که بزرگترین عید مسلمانان است.
این مراسم، امسال نیز به شکل گسترده در شهر ایلخچی برگزار شد، اگرچه مردم هر ناحیه, آداب متفاوتی در این خصوص دارند ولی این مراسم در لایههای عمیقتر، شبیه یکدیگر و مطابق با آیینهای دیرین و کهن برگزاری عید سعید و عزیز قربان است.
دیدگاه نیوز را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید | |||||||
سرپرست دیدگاه نیوز در استان آذربایجان شرقی می باشد. وی دارای بیش از ۱۳ سال سابقه فعالیت خبری در موضوعات اجتماعی، فرهنگی، ورزشی، گردشگری و . . . بوده و در بیش از 7 خبرگزاری کشوری و استانی فعالیت داشته است.
دیدگاهتان را بنویسید