مهدی حساکره – دیدگاه نیوز / در ابتدا لازم است ذکر شود که آژانس بینالمللی انرژی، طیف کاملی از مسائل انرژی از جمله عرضه و تقاضای نفت، گاز و زغالسنگ، فناوری انرژی های تجدیدپذیر، بازارهای برق، بهرهوری انرژی، دسترسی به انرژی، مدیریت سمت تقاضا و موارد دیگر را بررسی میکند. آژانس بین المللی انرژی، از طریق کار خود از سیاست هایی حمایت می کند که قابلیت اطمینان، مقرون به صرفه بودن و پایداری انرژی را در ۳۱ کشور عضو، ۱۰ کشور عضو و فراتر از آن افزایش می دهد.نسخه گزارش سال ۲۰۲۲ از سرمایه گذاری انرژی جهانی، به روز رسانی کامل در پیش بینی سرمایه گذاری در سال ۲۰۲۱ و تخمین های سال گذشته، چشم انداز برای ۲۰۲۲ را فراهم می کند. این بررسی ها نشان می کند که چگونه سرمایه گذاران در معرض خطر و فرصت ها در همه زمینه های انرژی قراردارند؛ زمینه هایی همچون سوخت و برق، مواد معدنی، کارایی و تحقیق و توسعه، در برابر یک پس زمینه عدم اطمینان از نحوه بازی در سال ۲۰۲۲، یعنی جنگ مداوم در اوکراین، قرار داشته و در برخی از کشورها، خطرات بهداشت عمومی بصورت بیماری همه گیر اثرات خود را بر چشم انداز جهانی انرژی دارد.قیمت بالای سوخت، فشارهای تورمی و تنگناهای زنجیره تامین، نیاز فوری به سرعت بخشیدن به تحول در بخش انرژی، و تهاجم روسیه به اوکراین، ترکیبی قوی از فشارها و مشوقها را برای سرمایهگذاران انرژی ایجاد میکند.
سیگنالهای بازار و سیاستهای کنونی انگیزهای برای تخصیص مجدد سرمایه گذاری به انرژی های کربنی با توجه به کارایی کم کربن نیست، بلکه لازم است سرمایه گذاریهای جدید، با آینده انرژی های تجدید پذیر و پایدار همسو باشد. در غیاب چنین تغییری، این احتمال وجود دارد که سرمایه گذاری در عرضه سوخت نیز از آنچه برای برآوردن تقاضای فزاینده لازم است، کمتر باشد و برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار، لازم است سرمایه گذاری بسیار بیشتری در مناطقی که با بالاترین محدودیت های اقتصادی و مالی مواجه هستند، مانند کشورهای جنوب صحرای آفریقا، صورت پذیرد.
این خطرات و ناهماهنگی ها در دوره از سال ۲۰۱۹ تشدید شده است. سرمایه گذاری در انتقال انرژی، نسبتاً قوی باقی مانده است، اما هنوز بسیار کمتر از سطوحی است که طبق نقشه راه آژانس بین المللی انرژی تا سال ۲۰۵۰، برای پاسخگویی به تقاضای فزاینده ، ترسبم شده است. برای خدمات انرژی به روشی پایدار. به دلیل شوک جهانی ناشی از همهگیری ویروس کرونا ، میزان پولی که به بخشهای سنتی عرضه انرژی، از جمله نفت و گاز، وارد میشود، در سال ۲۰۲۰ بیشتر کاهش داشته و بدترین اثرات همهگیری و رکود اقتصادی توسط آسیبپذیرترین شهروندان و کشورهای سراسر جهان احساس شده است و میلیونها نفر را به سمت فقر انرژی گرایش داده است و بودجه سرمایهگذاری موجود در اقتصادهای در حال توسعه را برای ثبات بهبود سرمایه گذاری پایدار کاهش میدهد. چگونگی تسریع این سرمایهگذاریها موضوع مهمی است که در گزارش ۲۰۲۱ آژانس بینالمللی انرژی در مورد تامین مالی انتقال انرژی پاک در اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه بررسی شده است.
تجاوز روسیه به اکراین، مورد دیگری از انتظارات و عدم اطمینان را به بازار انرژی اضافه کرده است. روسیه بزرگترین صادرکننده نفت و گاز جهان و بزرگترین تامین کننده نفت، گاز و زغال سنگ به اروپا است. رهبران اروپایی در اوایل ماه مارس در ورسای ملاقات کردند و متعهد شدند که وابستگی خود به این واردات از روسیه را در اسرع وقت کاهش دهند. پیروی از این تعهد پیامدهای مهمی برای جریان سرمایه گذاری در بخش های مختلف انرژی خواهد داشت. در کوتاه مدت، تلاش برای منابع جایگزین سوخت های فسیلی، فرصت های روشنی را برای تامین کنندگان غیر روسی ایجاد می کند. اما اگر اروپا نیز به بحران امروز با تسریع سرمایه گذاری در بهره وری، انرژی های تجدیدپذیر و سایر فناوری های پاک پاسخ دهد، این فرصت ها ممکن است محدود به زمان باشند.
سرمایه گذاری در تامین زغال سنگ نسبت به نفت و گاز، سرمایه بری کمتری دارد و کمتر در معرض تغییرات بزرگ سال به سال بوده است. در سال ۲۰۲۱ حدود ۱۰۵ میلیارد دلار در زنجیره تامین زغال سنگ سرمایه گذاری شد که نسبت به سال قبل ۱۰ درصد افزایش داشت و انتظار می رود در سال ۲۰۲۲ افزایش ۱۰ درصدی بیشتری داشته باشد زیرا عرضه محدود همچنان برای جذب پروژه های جدید ادامه دارد. این فاصله بسیار زیادی با وضعیت بازاری است که اهداف بینالمللی آب و هوا و تعهد گلاسکو به کاهش تدریجی زغالسنگ نشان میدهد.
دیدگاه نیوز را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید | |||||||
سردبیر خبر روز، بیش از 16 سال است که در زمینه های تخصصی طراحی، توسعه، بهینه سازی و سئوسازی وب فعالیت می کند. وی از سال ۱۳۸۷ فعالیت خبری خود را در حوزه اخبار تکنولوژی آغاز کرده و از سال ۱۳۹۳ در حوزه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی شروع به فعالیت مستمر خبری کرده است. وی عضو هیئت مدیره شرکت رایسام نیز می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید