×
آخرین اخبار

وعده‌های بورسی دولت سیزدهم به کجا رسید؟

  • کد نوشته: 102687
  • ۱۴۰۱-۰۸-۰۷
  • 233 بازدید
  • در زمان انتخابات و پس از آن رئیس دولت سیزدهم و دیگر مسولان وعده‌هایی برای ترمیم بورس داده‌اند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که بخش عمده‌ای از وعده‌ها عملی نشده است. کدام وعده‌های دولت سیزدهم عملی نشده و این موضوع چه تاثیری می‌تواند روی بازار سهام داشته باشد؟

    وعده‌های بورسی دولت سیزدهم به کجا رسید؟

    به گزارش دیدگاه نیوز، ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم در زمان انتخابات ریاست جمهوری اولین کاندیدای ریاست جمهوری که به تالار بورس رفت و وعده جبران زیان سهامداران را داد.

    در این مدت رئیس جمهور وعده بازگشت اعتماد، نجات سهام سرمایه‌‌گذاران، افزایش عمق بورس، تسریع عرضه اولیه‌ها داده بود. اما تا به امروز هیچ یک از وعده‌ها عملی نشده است. در وهله ول اعتماد سرمایه‌گذاران نسبت به بورس کاهش یافته و به جای نجات سهام سرمایه‌گذاران ارزش اغلب سهام موجود در بازار افت کرده است.

    بر اساس وعده‌ها قرار بود عرضه‌ها اولیه‌ها با سرعت بیشتری انجام شود ولی شرایط بازار به حدی وخیم شده است که به صورت موقت عرضه‌ها متوقف شد! همین موضوع نشان دهنده عدم تحقق وعده‌های دولت سیزدهم است.

    ۱۰ وعده ترمیم بازار سرمایه

    ابراهیم رییسی در دوران انتخابات وعده‌های زیادی را مطرح کرد. مهمترین بخش از وعده‌های رئیس دولت سیزدهم مربوط به بهبود اوضاع بازار سرمایه و خطاب به سهامداران بود. حالا بسیاری از فعالان بورس اعتقاد دارند که آنچه تحت عنوان ۱۰ وعده بورسی رییسی مشهور شده، عملیاتی نشده است.

    این ۱۰ وعده شامل؛ اصلاح سریع بازار سرمایه، ثبات در قوانین و جلوگیری از تصمیمات ناگهانی، فعال‌سازی صندوق حمایت و تثبیت بازار سرمایه، کاهش نرخ مالیات از ۲۵ به ۱۰ درصد، جلوگیری از اداره دستوری بازار، بورس محل جبران کسری بودجه نخواهد بود، حذف معضل قیمت‌گذاری دستوری، ممنوعیت نوسان‌گیری آگاهانه و غیرآگاهانه حقوقی‌ها، حل مشکل دامنه نوسان و انتشار موثر اوراق بهادار برای پوشش سهامداران خرد بود.

    ثبات در قوانین و جلوگیری از تصمیمات ناگهانی دیگر وعده‌ی ریاست جمهوری در زمینه‌ی بورس بود. بازار سرمایه همانند بازارهای دیگر برای فعالیت نیاز به آرامش و ثبات دارد و این در حالیست که تناقض بین اظهار نظرهای مسئولان و مدیران وضعیت بورس را آشفته می‌کند.

    حل مشکل دامنه نوسان که جزو وعده های بورسی رئیس جمهور بود. بر همین اساس قرار شد دامنه نوسانی به صورت فصلی یک درصد تغییر کند اما این تغییر یک درصد به صورت فصلی نمی‌تواند تاثیری روی بازار داشته باشد. در نتیجه بسیاری از کارشناسان عقیده دارند که این وعده نیز تحقق نیافته و تنها در به صورت اسمی تغییراتی داشته‌ایم و اصل این وعده عملی نشده است.

    جلوگیری از اداره دستوری بازار نیز یکی دیگر از وعده‌های دولت سیزدهم بود. البته نکته مهم اینجاست که در بودجه امسال احکامی برای این کار در نظر نگرفته شده و تنها بخشنامه‌ای در این خصوص وجود دارد.

    اما این موضوع نیز نصفه عملی شده است یعنی دربخشی از مسیر دخالتهای مسولان بورس و عدم عرضه خودرو در بورس کالا و این مسائل باعث شده که قیمت‌گذاری دستوری نیز به صورت کامل اجرایی نشود و همین موضوع به سرمایه به اعتماد سهامداران و ماهیت بازار سرمایه زیان می‌زند.

    در بخشی از وعده‌ها گفته شده که بورس محل جبران کسری بودجه نخواهد بود. اما شواهد چیز دیگری را نشان می‌دهد و مسولان سعی می‌کنند تا فروش اوراق بخشی از زیان خود را از بازار سرمایه تامین کنند. البته با توجه به نبود نقدینگی این جبران بسیار کم است.

    در بخش بعدی فعال‌سازی صندوق حمایت و تثبیت بازار سرمایه از وعده‌های مهم بود که به آن عمل شد. اما این وعده تاثیر نتوانست روی بازار سرمایه داشته باشد. یعنی نقدینگی‌ها به صندوق تثبیت بازار سرمایه تزریق شد ولی با توجه به مشکلات عمیق بازار این حمایت تاثیری روی سهامداران و اعتمادسازی نداشت.

    بررسی‌ها نشان می‌دهد که نوسان‌گیری همچنان در بازار سرمایه ادامه دارد. برخی از کارشناسان می‌گویند که در این وضعیت وخیم بازار سهام، نوسان‌گیران نقش بسزایی در ریزش روزانه بازار دارند.

    خروج پول از بورس

    به هر ترتیب رئیس دولت سیزدهم و دیگر مسولان وعده‌های زیادی درخصوص بورس دادند اما نیمی از این وعده‌ها عملی نشده است و همین موضوع اصلی‌ترین عامل حروج نقدینگی از بازار سرمایه است.

    البته خروج نقدینگی به واسطه کاهش اعتماد رخ می‌دهد، زمانی که سرمایه‌گذاران نسبت به بازاری اعتماد نداشته باشند، سرمایه خود را از آن بازار خارج می‌کنند و در نهایت این بازار روند نزولی به خود می‌گیرد و به نوعی سقوط می‌کند.

    نظر شما در مورد این مطلب چیست؟ نظرات خود را در پایین همین صفحه با ما در میان بگذارید.

    دیدگاه نیوز را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

    نوشته های مشابه

    دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.