به گزارش دیدگاه نیوز، مستندِ «آخرین پژواک کوهستان» روایتی از آثار و زندگی استاد محمد حسین کیانی آوازه خوان موسیقی قشقایی و مقامی ایران می باشد. برای اولین بار برخی از موسیقیدانان برجسته ی سنتی ایران از جمله: شهرام ناظری، کیوان ساکت، محمدرضا درویشی،دکتر پیروز ارجمند همراه با موسیقیدانان قشقایی همچون فرود گرگینپور، فرهاد گرگینپور، علیرضا شهبازی، افسانه جهانگیری، پروین بهمنی و دکتر منوچهر کیانی همکاری و حضور دارند.
بهمن منفرد تهیه کننده این فیلم درباره ی بارزه های شخصیتیِ محمد حسین کیانی، گفت: استاد محمد حسین کیانی خواننده بزرگ موسیقی فولکلور و مقامی کشور در سال ۱۲۹۰ هجری شمسی در طایفه عمله از ایل بزرگ و سرفرازِ قشقایی در فارس به دنیا آمد. در کودکی با توجه به صدای خوشی که داشت، آواز خوانی را با بهره جویی از محضر اساتید بزرگ موسیقی قشقایی شروع کرد و با اساتیدی چون داوود نکیسا ادامه داد.
محمد حسین کیانی در ایل زندگی میکرد. از حدود سال ۱۳۳۲ در جایدشت فیروزآباد ساکن شد. در اوایل دههی ۴۰ با هادی نکیسا در رادیو شیراز شروع به فعالیت کرد که باعث شهرت او شد. پس از انقلاب به مدت ۱۵ سال خواندن را کنار گذاشت، اما از سال ۱۳۷۲ در کنسرت ها و برنامه های فرهنگی در جاهای مختلف ایران شرکت کرده و مورد استقبال اساتید و پژوهشگران موسیقی کشور همچون محمدرضا درویشی و محمدرضا شجریان قرار گرفت. در سال ۱۳۷۸ در جشنواره موسیقی نواحی ایران در کرمان به عنوان چهرهی برتر و یکی از ۳۶ استاد برجسته موسیقی مقامی ایران انتخاب و معرفی شد. سرانجام در سن حدود ۱۰۰ سالگی در ۲۸ فروردین ۱۳۸۸ در خانه کوچک خود در جایدشت فیروزآباد چشم از جهان فرو بست.
بهمن منفرد در ادامه درباره ی ضرورتِ ساخت این مستند افزود: همواره برایم افراد یا موضوعاتی در جامعه که دارای توانمندی و ظرفیت بوده اند اما مهجور مانده و از آن استفاده نشده است یا هنر و تاثیرشان آنطور که باید، نشان داده نشده برایم مهم و دغدغه بوده است. در واقع دنبال نشان دادن قصه ها و موضوعاتی هستم که هم میتواند ارزش آن فرد یا موضوع را بیان کند و هم تجربه و انگیزه ای باشد برای مخاطبانی که تماشا میکنند.
از آنجا که بخش مهمی از هویت ما در میان فرهنگ ما نهفته است و صدای محمد حسین کیانی هم بخشی از هویت کشورمان در ایل سربلندِ قشقایی است، به عنوان عضو کوچکی از این جامعه تصمیم به ساخت مستند در این رابطه گرفتم.
تهیه کننده پژواک کوهستان درباره ی شرایط تولید می گوید: حدود ۴ سال ساخت این مستند یعنی از سال حدود ۸۹ تا ۹۳ به طول انجامید. این مستند در مکان های مختلف در فارس، اصفهان و تهران فیلمبرداری شد. برای اولین بار برخی از هنرمندان و اساتید موسیقی سنتی کشورمان در کنار هنرمندان موسیقی قشقایی قرار گرفتند و از اصالت و غنای موسیقی قشقایی سخن به میان آوردند.
در ابتدا مراحل اخذ مجوز و مشکلات ناشی از آن زمانبر بود و بعد از آن هم برخی مشکلات فنی باعث توقفی کوتاه در اکران عمومی فیلم شد که البته اکران های خصوصی محدودی در آن زمان برای اهالی موسیقی و هنر انجام شد ولی اصلا کفایت نمیکرد، باید اشاره کنم در مقطعی هم با اکران این مستند از هنر و تجربه قرارداد داشتم که متاسفانه به دلایل مختلف به تعویق افتاد و در نهایت از آنجا که شخصا میخواستم در داخل کشور پخش و اکران عمومی صورت گیرد نه در خارج از مرزها، تصمیم به عدم اکران فیلم گرفتم.
این تهیه کننده ی قشقایی ادامه داد: یکی از بزرگ ترین مشکلات ساخت فیلم و به خصوص مستند در ایران مسئله ی اقتصاد و سرمایه گذاری است. با توجه به مشکلاتی که همواره در پخش و اکران به وجود میآید سرمایه گذاری در این حوزه را دچار مشکل میکند به نظرم در حوزه ی اقتصادِ فرهنگ و هنر، فیلمسازان و تهیهکنندگان بخش خصوصی با سرمایه های خود گام های بلندتری نسبت به دولت برداشته اند.
فیلبرداری در چند استان مختلف و شهرهای مختلف بخشی از سختی دیگر کار بود، اما خوشحالم که با تمام مشکلات فیلم تولید و در نهایت امروز فعلا اکران آنلاین میشود.
منفرد خاطر نشان کرد: درون مایه موسیقی کشورمان پر از حزن و درد است. شما در موسیقی ردیفی خودمان این غم و اندوه را میبیند. موسیقی قشقایی اوج این حزن است چرا که زندگی مردمان ایل پر از رنگ و درد و سخت کوشی برای بقا بوده است. شما در ایل جدایی های فراوانی میبینید. جدایی از فرزند، جدایی از مادر. شما در ایل جنگ های فراوانی میبینید.
شما در ایل رویارویی انسان و طبیعت را فراوان میبینید که همان طور که آرامش و صفای ایل بوده است گاهی هم با برف و بوران هایش پُر از خطر بوده است. با رودخانه های خروشانش در مسیر ایل پر از دردسر و زحمت برای عبور بوده است که گاهی همراه با غرق شدن بوده است. مجموعه ی این اتفاق ها همواره احساس آفرین بوده و در نهایت این احساس ها در قالبِ هنرِ موسیقی جلوه گر شده است. قصههای گاهی و تلخ و گاهی شیرین، موسیقی ساز شده و به این خاطر است که موسیقی قشقایی بیشتر همراه با درد، رنج، حزن و غم است.
منفرد در پایان گفت: امیدوارم فیلم مستند این روند رو به رشدی که سالهاست وارد آن شده را ادامه بدهد و شاهد بالندگی این بخش از سینما در شهرِ شیراز باشیم. چرا که اعتقاد دارم که سینمای مستند ظرفیت هایی در دل خود دارد که با پرداخت خوب آینده ای درخشان خواهد داشت و امروز با توجه به شرایط حاضر جهان، مردم بیشتر به دنبال سینمای مستند و قصه های واقعی میگردند و با آن ارتباط بهتر و موثرتری برقرار میکنند.
در اینجا از تمامی اساتید و هنرمندان عزیز از جمله: محمد رضا درویشی، شهرام ناظری، کیوان ساکت، دکتر پیروز ارجمند، دکتر منوچهر کیانی، علیرضا شهبازی، مسعود نامداری، محمد جاویدی، افسانه و نازلیلا جهانگیری، خانواده مرحوم فرود گرگین پور و مرحوم پروین بهمنی، دامون ششبلوکی ، ملک حسین کیانی و غلامحسین کیانی که در این مستند حضور داشتند و ما را همراهی کردند صمیمانه تشکر میکنم. بسیار از محضرشان یاد گرفتم و افتخار میکنم که سرزمینم پر از هنرمندان و انسان های وارسته است.
شایان ذکر است، عوامل این فیلم عبارت اند از:
تهیه کننده: بهمن منفرد
کارگردان: وحید پناهی
تدوین: علی محمد قاسمی
طراح گرافیک: مهرزاد دیرین
تصویربردار: علی سینا آزری
صدابرداران: علی میرمطهری/سینا خیاطان
تحقیق و پژوهش: بهمن منفرد/وحید پناهی
مدیر تولید: علی منفرد
مدیر روابط عمومی: محمدناصریراد
لینک تماشای فیلم https://b2n.ir/f21581
دیدگاه نیوز را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید | |||||||
خبرنگار دیدگاه نیوز در شهر شیراز می باشد. وی مستندساز، تدوینگر و عکاس شیرازی است که فعالیت خود را از سال ۸۸ با انجمن سینما جوانان شروع کرده و ساخت مستندهای “دروازه حقیقت”، “من میخوام معتاد بشم”، “طاووس ها پرواز را نمیفهند”، “سوداگرانِ بی سودا”، “وداع”، “آبفروش” و “کتایون” را در کارنامه دارد، وی در حوزه های اجتماعی، فرهنگی، هنری و سینمایی قلم میزند .
دیدگاهتان را بنویسید